8 aprilie, Ziua Internațională a romilor

0
401

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie. Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra.

8 aprilie, Ziua Internațională a romilor. În 1971 au fost adoptate simbolurile etniei rome

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni, potrivit site-urilor http://www.errc.org/ şi https://www.mae.ro/.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit https://www.mae.ro/.

Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei, notează site-ul http://artoteca.ro/.

Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.

„Multe dintre cele 10-12 milioane de peroane de etnie romă din Europa încă suferă de sărăcie şi excluziune. Existenţa unei atitudini anti-ţigănism este răspândită, întărind şi agravând lipsurile lor economice şi sociale. Aceste inegalităţi persistă în ciuda eforturilor continue la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a combate prejudecăţile şi discriminarea”, scrie site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.
 
Cu ocazia marcării zilei în 2021, Consiliul Europei a organizat evenimentul Porţi deschise la Lieu d’Europe. Ziua porţilor deschise a inclus proiecţii de scurtmetraje, o piesă de teatru, o masă rotundă şi spectacole muzicale. Ziua s-a încheiat cu un concert Roma Jazz susţinut de trupa „Muhi Tahiri & Friends”. Tot la 8 aprilie 2021, Consiliul Europei a organizat, la Centrul European de Tineret, un curs de formare pentru tineri pe tema percepţiilor şi a participării, scrie site-ul https://www.coe.int/.

În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile. 

În acelaşi timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările dedicate acestei zile. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.