Descinderi în Bihor la persoane suspecte de producere intenționată de accidente pentru a încasa despăgubiri

0
93

Mai multe descinderi au avut loc, marți, în Bihor, la domiciliile a 30 de persoane suspectate că ar fi produs intenționat accidente rutiere pentru a încasa despăgubiri de la asiguratori. La finalul audierilor, 15 persoane au fost reținute.      

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, au desfășurat, marți, 24 de percheziții domiciliare, în județul Bihor, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, înșelăciune privind asigurările, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic și fals în declarații. Potrivit comisarului șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2022, 30 de persoane, din județul Bihor, cu vârste cuprinse între 19 și 58 de ani, ar fi creat un mecanism de fraudare a societăților de asigurări, prin înscenarea unor evenimente rutiere.

„Polițiștii de investigare a criminalității economice bihoreni îl bănuiesc pe un bărbat de 40 de ani, din municipiul Oradea, că, împreună cu alte cinci persoane din familia sau din anturajul său, ar fi produs, în mod intenționat și repetat, evenimente rutiere, în scopul obținerii de despăgubiri de la asiguratori. Astfel, în 21 de evenimente rutiere produse în mod intenţionat, ar fi fost tamponate mai multe autoturisme de lux, asigurate Casco sau RCA, cu autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, asigurate RCA, majoritatea dintre acestea aflându-se, în fapt, în deținerea sa sau a persoanelor din anturajul său, cu scopul de a obține sumele asigurate de la societățile de asigurări”, a precizat comisarul șef Alina Fărcuța.

Potrivit polițiștilor, mașinile de lux ar fi fost reparate la service-uri auto agreate, cu piese second-hand, mult mai ieftine decât piesele noi, originale, în timp ce asiguratorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, materiale și manoperă necesare reparației, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto și cataloagele pentru piese de schimb, aceștia însușindu-și diferența de bani astfel obținută. Totodată, celelate 24 de persoane persoane, cercetate de polițiști în această cauză, sunt bănuite că ar fi fost implicate în înscenarea respectivelor evenimente rutiere. Suma obținută astfel de la societățile de asigurări, se ridică, până în prezent, la 657.895 lei, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul cercetărilor.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți 17.500 de Euro, 74.200 de lei, 12 telefoane mobile, 4 laptop-uri, contracte de vânzare – cumpărare, facturi, taloane auto și alte documente, toate fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.  

La finalizarea perchezițiilor, în baza unor mandate de aducere, 25 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, față de 13 persoane. Acestea vor fi prezentate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în vederea dispunerii de măsuri legale. Activitățile s-au desfășurat împreună cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, de la Serviciul de Ordine Publică, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cei ai Serviciului Criminalistic, de la Poliția Municipiului Oradea și de la Poliția Municipiului Marghita, alături de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. De asemenea, acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea și al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.