Deutsche Welle despre AUR, Simion și asaltul de la Timișoara

0
317

Deutsche Welle (Vocea Germaniei), postul public de radio al Germaniei, a dat publicității, pe pagina sa de internet, atât în limba germană cât și în engleză, o analiză despre ascensiunea „extremiștilor de dreapta” în România, pornind de la asaltul AUR asupra Primăriei Timișoara.

Simion forțând intrarea spre Fritz, care nu era în Primărie

Săptămâna trecută, extremiștii de dreapta au luat cu asalt primăria din Timișoara, vizându-l pe primarul german. Partidul de extremă-dreaptă aflat în spatele violențelor devine din ce în ce mai popular și provoacă o problemă politică majoră, subliniază DW.

Revoltații au intrat în clădire prin intrarea din spate, strigând „rușine, rușine” în timp ce cereau să-l vadă pe primar. Deși măștile sunt obligatorii în interior, nimeni nu purta una și nu a existat nicio poliție care să oprească mulțimea. Doar un singur angajat al primăriei le-a stat în cale în timp ce aceștia strigau „ieși afară, javră ordinară!”, referindu-se la primarul orașului. După un sfert de oră de agresiuni verbale, au părăsit în cele din urmă clădirea.

Aceasta a fost scena care s-a petrecut în orașul Timișoara, din vestul României, vinerea trecută. Zeci de susținători ai partidului de extremă dreaptă Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), care a obținut puțin sub 10% din voturi și este al patrulea grup ca mărime în parlament, s-au adunat în centrul orașului. De asemenea, au fost prezenți și membri ai cunoscutului grup neonazist Noua Dreaptă (ND).

A fost prezent și liderul AUR, George Simion, care, împreună cu alți participanți la marș, încerca să ajungă la primarul german al orașului, Dominic Fritz. În septembrie 2020, Fritz devenise primul politician local cu cetățenie străină care a fost ales primar al unui oraș din România. Țara nu are nevoie de „un astfel de străin”, a strigat Simion, și a anunțat formarea a ceea ce el a numit „liga anti-Fritz”.

Demonstranții au scandat „Fritz, nu uita, acesta nu este orașul tău!”, în timp ce Simion conducea mulțimea gălăgioasă în primărie pe ușa din spate, deoarece ușa din față era încuiată. Există videoclipuri pe facebook care probează evenimentele.

Luarea cu asalt a primăriei de către Simion și partidul său a stârnit o mare indignare în România. Proeminentul jurnalist și comentator politic, Cristian Tudor Popescu a comparat chiar marșurile cu cele ale trupelor de asalt naziste din anii 1920 și 1930.

Primarii a 23 de orașe din România au semnat o declarație prin care își declară solidaritatea cu Dominic Fritz și au îndemnat autoritățile să ia măsuri mai dure împotriva extremiștilor. Liderul partidului progresist anticorupție, Uniunea Salvați România, Dacian Cioloș a mers chiar până la a da vina pe autoritățile locale, afirmând într-o postare pe facebook că acțiunile AUR au avut loc, în esență, cu „permisiunea și sprijinul” acestora.

Primarul orașului, Dominic Fritz a declarat pentru DW că marșul asupra primăriei a fost „un mesaj împotriva orașului Timișoara, cu caracterul său multicultural și pro-european. Este, de asemenea, o declarație împotriva victoriei mele electorale, deoarece a fost un simbol al toleranței și deschiderii în acest oraș. Naționaliștii vor să dea impresia că nu există o majoritate pentru acest lucru. Dar, cel puțin în marile orașe din România există această majoritate, pe care acum încearcă să o intimideze”.

Luarea cu asalt violentă a primăriei din Timișoara de către extremiștii de dreapta și naționaliști este deosebit de tristă din punct de vedere simbolic. Revolta împotriva dictaturii lui Ceaușescu a început în același oraș, în 1989, iar un număr mare de oameni și-au pierdut viața. De atunci, Timișoara, al treilea oraș ca mărime din România, se vede ca un simbol al unei Românii libere și europene. Chiar și în timpul celor mai întunecate zile ale naționalismului postcomunist din țară, orașul s-a ridicat în mod repetat în favoarea libertății și liberalismului

Evenimentele de la Timișoara au fost probabil printre cele mai deranjante organizate de AUR până acum, dar nu au fost nici pe departe primele ale partidului. Cu doar câteva săptămâni în urmă, susținătorii AUR, împreună cu conspiraționiști COVID și protestatari anti-vaccin, au luat cu asalt curtea Parlamentului din capitala București, unde polițiștii au reușit să-i împiedice să intre efectiv în clădire.

De ceva timp, AUR joacă un rol esențial în organizarea de proteste violente împotriva coronavirusului la nivel național. În plus, partidul a ținut prima pagină a ziarelor în urmă cu doar câteva zile, cerând ca Holocaustul și uciderea evreilor români să nu fie predate în școli. Aceasta nu a fost prima dată când partidul a fost activ în Timișoara: în martie anul trecut, susținătorii partidului au manifestat în fața apartamentului privat al primarului Dominic Fritz, strigând sloganuri rasiste și xenofobe în timp ce protestau împotriva restricțiilor impuse de primar în privința coronavirusului.

Deși AUR nu a reușit să mobilizeze mai mult de câteva zeci de persoane pentru astfel de evenimente – maximum 2.000 de persoane s-au prezentat la protestele lor împotriva coronavirusului – mulți observatori spun că partidul reprezintă una dintre cele mai mari probleme politice pentru România. AUR a fost înființat în septembrie 2019 și a intrat în parlament doar un an mai târziu, cu 9% din voturi – surprinzând pe aproape toți analiștii.

De atunci, cifrele din sondaje ale partidului au luat-o razna. În prezent, este cotat cu puțin sub 20% la nivel național și, în unele sondaje, este al doilea cel mai puternic partid după social-democrați.

De ani de zile, România nu a avut naționaliști de dreapta notabili, în comparație cu Ungaria, Polonia și majoritatea celorlalte țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Acest lucru s-a datorat în parte faptului că partide precum social-democrații au umplut golul aparent de pe dreapta cu propriile lor poziții naționaliste de dreapta și xenofobe.

Dar AUR nu este doar un partid de dreapta obișnuit. Este, de asemenea, în mod explicit antioccidental, eurosceptic, antisemit, antiminoritar, homofob și pro-Putin.

Evenimentele agresive anti-establishment ale partidului, care ajung la sute de mii de persoane prin intermediul rețelelor de socializare, rezonează din ce în ce mai mult cu alegătorii nemulțumiți de politica mainstream și de starea de criză politică constantă din România.

În mod paradoxal, AUR se apropie de partidul FIDESZ al lui Viktor Orbán și de alți naționaliști de dreapta la nivel european, în timp ce, în același timp, adoptă o poziție mai șovinistă pe plan intern atunci când vine vorba de minoritatea maghiară din Transilvania, care numără aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Un exemplu în acest sens a fost atunci când George Simion a condus protestele antimaghiare din Valea Uzului, în estul Munților Carpați, în iunie 2019, chiar înainte de înființarea AUR. În timpul acelor proteste, huligani români naționaliști au vandalizat un cimitir cu morminte de război maghiare și românești, în timp ce George Simion era ocupat să-și declare admirația pentru liderul maghiar Viktor Orbán. El a mers chiar până la a se autointitula „Orban al României”, AUR afirmând acum că vrea să devină membru al unei noi alianțe europene a naționaliștilor și extremiștilor de dreapta, Viktor Orbán contribuind la inițierea acesteia.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, este îngrijorat de ascensiunea AUR, în primul rând pentru că, în opinia sa, reflectă o „criză profundă de încredere și un declin al culturii politice”, care este evident în multe alte țări europene. Fritz nu este însă îngrijorat de bunăstarea sa personală. „Mă simt în siguranță în oraș”, spune el, „pentru că în Timișoara însăși nu prea există oameni care să participe la evenimente precum cel de vineri. Revoltații vin în mare parte din afară”.

Nu este clar dacă evenimentele violente de la Primăria Timișoara vor avea consecințe de anvergură pentru Simion sau pentru ceilalți manifestanți. Până acum, autoritățile au aplicat doar amenzi minore pentru încălcarea cerințelor privind masca și pentru tulburarea ordinii publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.