Distrugerea de primăvară a arborilor Oradiei

0
411

Orădenii de pe Bulevardul Dacia au fost treziți vineri de sunetul enervant al drujbelor, care retezau părți ale arborilor. Pe ce principii se făceau aceste „toaletări”, ne scapă. Cel mai probabil, intervenția drujbistă are în vedere doar ciuntirea de moarte a arborilor, care-și vor da sfârșitul mai încolo, după un nemeritat chin. După cum se vede din imagini, rănile nu sunt oblojite, ci lăsate în aer liber, la cheremul dăunătorilor.

Bulevardul Dacia, partea opusă Școlii Dacia
Crăci sănătoase, tăiate fără milă

Arborii Oradiei au fost atacați pentru prima dată de primarul Petru Filip. El a fost contracarat rapid de „verzii” Oradiei, în frunte cu universitarul Orlando Balaș. A fost o bună temă de campanie electorală, de care candidatul Ilie Bolojan a beneficiat din plin. Ca răsplată l-a făcut pe Orlando Balaș consilierul său personal. Apoi Bolojan s-a apucat, la rândul lui, să taie și el frumoșii arbori ai Oradiei. Și, de data asta, el a făcut-o grandios, tăind arborii cu miile, nu ca Filip. Ciudat lucru, „verzii”, în frunte cu Orlando Balaș, n-au mai zis nimic împotriva lui Bolojan. Acum doi ani însă, de campania electorală, respectivii avansau deja cifra de 20.000 de arbori doborâți în Oradea. Acum Orlando intrase în USR și își încerca puterea de convingere pe noii fraieri. A avut grijă să-și șteargă din CV anii lucrați în Biroul 2 al lui Bolojan. Tăcerea lui și a celorlalți s-a lăsat cu aceste prea multe mii de arbori lichidați în cele mai mizerabile feluri. Copaci seculari, de zeci de metri înălțime, sfârșeau în drujbele celor de la RER, pe tot felul de motive penibile: că-s periculoși în caz de furtună, că ar fi putrezi pe dinăuntru etc. 90% dintre arborii tăiați, pe lângă care am trecut, erau perfect sănătoși. Acesta este și cazul celor doi de lângă Penny Decebal, zilele trecute.

Mașina cu drujbiștii veseli

Bolojan a imprimat deci o pornire drujbistă față de acești plămâni verzi ai orașului și nu înțelegem de unde pornește ura aceasta față de ei. Ilie Bolojan este totuși un om de la țară, care ar trebui să iubească natura, doar știm cu toții că „codru-i frate cu românul!” Până la urmă rămâne în picioare doar o singură variantă: tăierea, curățarea locului și plantarea de arbuști este o mare afacere liberală bolojenistă și nimic mai mult!

Un arbore secular, frumos și maiestuos, poate sfârși așa, nu foarte departe de ceilalți

Doru Sicoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.