Kamala Harris, vicepreședinta SUA, mesaj pentru români: „Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO”

0
369

Vicepreședinta americană Kamala Harris a ajuns la București, vineri după amiază, în prima sa vizită oficială în România, în contextul amenințărilor apărute în urma războiului declanșat de Rusia. Prin această vizită, SUA vor să transmită un nou semnal de susținere a statelor de pe Flancul Estic al NATO. Ultima vizită a unui vicepreședinte american în România a fost în 2014, când Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă, a venit la București.

Kamala Harris și Klaus Iohannis la conferința de presă comună

În conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, de la Cotroceni, Kamala Harris le-a mulţumit românilor pentru curaj şi pentru generozitatea faţă de refugiaţii ucrainen. Vicepreședinta americană a reconfirmat angajamentul SUA față de articolul 5, numindu-l „absolut ferm” și a preluat mesajul transmis și de președintele Joe Biden încă de la începutul coflictului ruso-ucrainean, și anume că „un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO” și că „Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO”.

De asemenea, Kamala Harris a oferit pentru prima oară un răspuns clar la întrebarea dacă Rusia a comis crime de război în conflictul din Ucraina, afirmând că „orice atac intenționat asupra civililor este oribil și este o crimă”. Răspunsul vicepreședintei americane vine la o zi după ce a cerut o anchetă internațională care să documenteze crimele comise de Kremlin împotriva civililor din Ucraina.

Referitor la suplimentarea trupelor NATO în România, Kamala Harris a declarat că SUA sunt angajate pentru apărarea României, fiind o situație dinamică care este tot timpul evaluată. La rândul său, Klaus Iohannis a vorbit despre parteneriatului strategic bilateral și angajamentul SUA pentru securitatea României și a aliaților de pe flancul estic. „NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României”, a mai spus președintele, adăugând că acesta „este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm”.

Cu privire la atacul de la Mariupol, Klaus Iohannis a spus că „este de neacceptat să vedem astfel de imagini în secolul 21 într-un război în Europa” și că aceste chestiune trebuie documentate pentru că la momentul potrivit instanțele și autoritățile compentente să urmărească acest fapte și să se stabilească la nivel internațional dacă sunt crime de război, cine se face vinovat și ce sancțiuni trebuie să suporte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.