Editorial în Le Figaro: „Putin, declaraţie de război”

0
378

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron condamnă decizia preşedintelui rus de a recunoaşte independenţa zonelor separatiste din Ucraina. Şeful statului francez se pronunţă pentru decretarea unor sancţiuni europene împotriva Rusiei.

Preşedintele francez a convocat luni seară, la Paris un consiliu al apărării pentru a analiza situaţia creată în urma deciziei lui Putin. O decizie considerată drept „o încălcare unilaterală a angajamentelor Rusiei şi un atentat la suveranitatea Ucrainei”. Preşedintele Franţei a cerut deasemenea o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Tot luni, Emmanuel Macron s-a întreţinut prin telefon cu omologul său american Joe Biden şi cu cancelarul german Olaf Scholz.

Rusia rupe oficial din Ucraina încă o bucată de teritoriu, după Crimeea

Evenimentele au luat o întorsătură oarecum surprinzătoare, după ce în ultimele zile preşedintele francez a făcut mari eforturi de mediere pentru găsirea unei soluţii diplomatice la criza ruso-ucraineană. La un moment dat Emmanuel Macron părea să fi obţinut din partea lui Vladimir Putin acordul de principiu pentru o întîlnire cu Joe Biden, dar tot edificiul diplomatic construit de preşedintele francez s-a prăbuşit foarte repede. În prezent se poate spune că liderul de la Kremlin nu a avut nicio clipă intenţia de a-şi schimba planurile.

Cotidianul Le Figaro publică un editorial sub semnătura directorului adjunct al publicaţiei, Philippe Gélie, cu titlul „Putin, declaraţie de război”. Cităm din articol: „Criza ucraineană basculează în necunoscut sau, mai probabil, în zarva binecunoscută a armelor şi într-un sinistru cortegiu de dureri umane”.

Macron-Putin, un dialog inutil

În intervenţia sa televizată, de o oră şi zece minute, de luni seară, Putin a încercat să le explice ruşilor că Ucraina nu ar fi decât un stat fantonşă, o creaţie artificială a lui Lenin, în perioada de după instalarea bolşevicilor la putere. Pentru preşedintele rus, Ucraina nu ar fi astăzi decât o „colonie coruptă a Americii” şi o „marionetă a Occidentului”. Cu astfel de argumente Vladimir Putin poate justifica de fapt şi o intervenţie militară în Ucraina, e ca şi cum ar spune că existenţa însăşi a Ucrainei ca stat ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea Rusiei.

Semnalăm, din Franţa, şi o declaraţie a eurodeputatei Nathalie Loiseau, preşedinta sub-comisiei Securitate şi Apărare din cadrul Parlamentului european. Ea consideră că Vladimir Putin a declanşat o spirală a provocărilor în vederea unui război. Cităm din declaraţia eurodeputatei franceze: „Ceea ce Putin nu suportă este o Ucraină democratică şi care priveşte spre Europa. O Ucraină care este contrariul a ceea ce Putin a făcut din Rusia. De cînd se află la putere, el a transformat Rusia într-o ţară din ce în ce mai izolată, repliată şi în prezent declasată. Iar în faţa sa el are o Ucraină care doreşte cu totul altceva. Putin este deci gata în momentul de faţă să facă tot posibilul pentru a împiedica Ucraina să continue pe acest drum”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.