Femeia goală la Filarmonică

0
272

Deși au fost invitați și politicieni, expoziția de nuduri a lui Ovidiu Pop, de la Filarmonica de Stat, a fost vernisată fără prezența vreunuia, ci numai cu participarea fanilor și apropiaților, care nu au fost chinuiți cu certificatul verde. Vreo 50 de participanți cu mască de protecție s-au răsfirat prin sala de spectacole a Filarmonicii, unde s-a ținut cea mai mare parte a manifestării și unde politicienii n-ar fi riscat să fie fotografiați pe lângă nevinovatele goliciuni surprinse de artistul fotograf și puse pe pereții de la intrare.

Imaginile au fost expuse în holul de la intrarea în sala mare a Filarmonicii de Stat
Celelalte Cuvinte au interpretat, într-o sonorizare de excepție, piese mai vechi, consacrate, dar și piese mai recente

Manifestarea a început cu formația Celelalte Cuvinte – duet tată și fiu, Călin și Marius Pop – a continuat cu expunerea universitarului clujean Dorel Găină și a celui orădean Ștefan Gaie (fost profesor al autorului), cu Ovidiu Pop ca maestru de ceremonie și s-a încheiat tot cu Celelalte Cuvinte, aflată în deplină formă și răscolind dulci nostalgii.

Călin și Marius Pop de la Celelalte Cuvinte, având în fundal pe Dorel Găină, Ștefan Gaie și Ovidiu Pop au fost personalitățile scenei Filarmonicii în seara zilei de marți 14 decembrie 2021

Vizibil emoționat, artistul fotograf a rememorat câteva dintre problemele generate de o asemenea temă grea, cu consecințe imprevizibile. Întâi, s-a obținut aprobarea și chiar încurajarea soției, Antonia, care este un fost model al fotografului Ovidiu Pop. Un alt mare risc a fost posibilitatea de a fi amendat de poliție. De aceea Ovidiu Pop zice că, în timpul ședințelor foto, a umblat cu o mie de lei în buzunar, în caz de necesitate. Amenzile le-ar fi primit, pentru expunere indecentă, modelele dezbrăcate, nu neaparat fotograful… Noroc însă cu pandemia, care a golit orașul, iar organele de ordine au dispărut și ele. Demersul fotografic al autorului a scăpat totuși neamendat, el reușind să compună o serie de fotografii cu care să se prezinte la încă o serie de competiții naționale și internaționale. Discursurile de pe scenă s-au ținut cu expunerea video, pe fundal, a fotografiilor expoziției.

Patrick și Ovidiu Pop la standul cu albumele

Pe hol, la intrarea în sala mare a Filarmonicii de Stat, un stand al artistului, deservit de fiul lui cel mare Patrick, oferea albumul în format A4, care înglobează un total de 130 de imagini, inclusiv toate cele 50 de imagini ale expoziției, cu tipar full color. Desigur, sunt și imagini alb-negru, deoarece arta fotografică include încă această străveche și prețioasă variantă. Albumul Nude in the City, prezent în variantă cartonată (75 lei) și necartonată (45 lei) a fost cumpărat mai ales după încheierea manifestării din sala mare, Ovidiu Pop dând cu plăcere o sumedenie de autografe.

Ovidiu Pop dând autografe

Evenimentul cultural s-a extins pe durata a două ore, cu fani sosiți și din alte județe și cu o nuanță de originalitate specifică organizatorului Ovidiu Pop. El este la prima încercare de acest gen, bifând cu succes încă o treaptă din ascensiunea sa fotografică.

Seara zilei de marți, 14 decembrie, a însemnat pentru participanți o minimă ieșire din amorțeala pandemiei, o socializare culturală atât de necesară în vremuri de claustrare și o plăcută delectare a văzului și auzului.

Doru Sicoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.