Fermierii români au oganizat proteste de amploare în mai multe zone ale țării, agricultorii fiind revoltaţi de faptul că autorităţile nu îi protejează în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina. În partea de vest a ţării, sute de fermieri au protestat, blocând Vama Halmeu. În Bihor, fermierii au protestat în Nojorid.
Utilajele agricole ale sutelor de fermieri care au participat, ieri, la protestele din ţară, au blocat parțial puncte vamale, stații de carburanți, drumuri și instituții. Fermierii spun că afacerile lor sunt în pericol din cauza produselor care vin din Ucraina.
„Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a anunțat Alianța pentru Agricultură și Cooperare. În partea de vest a ţării, în Satu Mare, fermierii au scos peste 300 de tractoare în stradă, pe ruta Turulung – Vama Halmeu.
“Astăzi ne-am strâns cu peste 300 de utilaje, ca să transmitem un semnal de alarmă autorităţilor, ca şi ele, la rândul lor, împreună cu cei din Comisia Europeană, să găsească soluţii pentru fermieri. Am ajuns în această situaţie datorită importurilor din Ucraina. Iniţial a fost vorba că va fi un tranzit de cereale, ca să ajungă aceste cereale în zona ţărilor sărace care au nevoie şi azi vedem că toate aceste cereale au blocat depozitele de la noi. Am ajuns într-o situaţie disperată. Mâine-poimâine trebuie să însămânţăm terenurile, iar banii sunt mai puţini. Avem fermieri care, din păcate, au ajuns să vândă din terenurile pe care le au în proprietate. (…) Vindem terenurile ca să ne putem plăti inputurile. Eu zic că este o situaţie gravă. Autorităţile, împreună cu Comisia Europeană, trebuie să găsească soluţii, trebuie să găsească bani, ca să scoată fermierii din impas”, a declarat preşedintele Bovicoop Satu Mare, Daniel Frei.
În Bihor, fermierii s-au întâlnit la Nojorid, protestul fiind supravegheat de jandarmi. În Târgu Mureş, un tractor a încercat să intre pe contrasens și să rupă cordonul de jandarmi în timpul protestului “În timpul protestului care se desfășura în Târgu Mureș, unul dintre participanți a fost oprit de forțele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens. În urma acestei acțiuni, protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forțele de ordine. Ca urmare a acestui incident, nu au fost înregistrate violențe și nicio persoană nu a fost rănită”, au anunțat jandarmii mureșeni.