Iahtul Amadea a fost confiscat de americani împreună cu documente incriminatoare

0
268

Autoritățile din Fiji, care caută un iaht pe care l-au confiscat în numele Statelor Unite, în timp ce presează Rusia cu privire la invazia Ucrainei, au găsit documente care implică suspectul său proprietar, oligarhul rus Suleiman Kerimov, a declarat FBI.

Amadea, un iaht de 106 m lungime. Iahtul de 300 de milioane de dolari a fost predat autorităților americane. FBI a transmis într-o declarație care însoțea mandatul de confiscare din SUA că autoritățile din Fiji au găsit pe Amadea documente care arată încălcări ale legislației americane, deoarece oligarhul Kerimov a fost sancționat de Statele Unite în 2018.
Nava avea costuri de funcționare de 25-30 de milioane de dolari.

Amadea a sosit în Fiji pe 13 aprilie, după o călătorie de 18 zile din Mexic, și de atunci a fost în centrul unei încercări a SUA de a-l prinde ca parte a sancțiunilor SUA împotriva Rusiei. Poliția din Fiji și agenții FBI au confiscat Amadea la un debarcader, joi, la două zile după ce un tribunal din Fiji a acordat un mandat american care a legat iahtul de spălarea banilor.

Înalta Curte din Fiji a refuzat vineri o cerere de suspendare din partea proprietarului înregistrat al navei, Millemarin Investments, pentru a împiedica autoritățile americane să o scoată din Fiji, a declarat procurorul din Fiji într-un comunicat. Superiaht-ul de 300 de milioane de dolari a fost predat autorităților americane, se arată în comunicat.

FBI a declarat într-o declarație pe propria răspundere atașată mandatului de sechestru al SUA că autoritățile din Fiji au găsit documente despre Amadea care arătau încălcări ale legii americane, deoarece Kerimov a fost sancționat de Statele Unite în 2018. „Există un motiv probabil să credem că Kerimov și cei care acționau în numele său și în beneficiul său au făcut ca tranzacții în dolari americani pentru exploatarea și întreținerea Amadea să fie trimise prin instituțiile financiare din SUA, după o perioadă în care Kerimov a fost desemnat de Departamentul de Trezorerie. ”, a spus FBI.

Nava a avut costuri de funcționare între 25 și 30 de milioane de dolari, a spus acesta. Avocații proprietarului său, compania Millemarin Investments din Insulele Cayman, au negat că este deținută de Kerimov. Avocatul navei, Feizal Haniff, a refuzat să comenteze. SUA susțin că Kerimov este proprietarul efectiv al Amadea din august 2021, dar dovezile pentru această afirmație au fost redactate în mandat.

Suleiman Kerimov

Confiscarea iahturilor

FBI a spus că Amadea a încercat să evite să fie capturat „aproape imediat” după ce trupele ruse au intrat în Ucraina. „Amadea și-a oprit sistemele informatice automatizate (AIS) pe 24 februarie 2022, aproape imediat după începerea invaziei ruse a Ucrainei”, a spus FBI. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operație specială” de dezarmare a Ucrainei și de a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația fascistă este fără temei și că războiul este un act de agresiune neprovocat.

Documentele navei arătau că următoarea destinație ar fi Filipine, dar FBI credea că se îndrepta către portul rusesc din Pacificul Vladivostok. Mulți oligarhi ruși au încercat să-și mute iahturile în Rusia pentru a scăpa de sancțiunile SUA din martie, a spus FBI.

Grupul operativ KleptoCapture al Departamentului de Justiție al SUA s-a concentrat pe confiscarea iahturilor și a altor bunuri de lux pentru a pune sub presiune finanțele oligarhilor ruși în încercarea de a-l pune sub presiune pe președintele rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit Yahoo News.

Directorul FBI, Christopher Wray, comentând asupra confiscării Amadea din Fiji, a declara: „FBI, împreună cu partenerii noștri internaționali, va continua să caute acele persoane care contribuie la promovarea activităților maligne ale Rusiei și să se asigure că sunt aduse în fața justiției, indiferent de unde sau cum încearcă să se ascundă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.