În jur de 100 de cadre didactice, nedidactice și didactice auxiliare, au protestat azi, 23 martie, în fața Prefecturii Bihor, nemulțumite de lipsa sporurilor, de locul pe care salariul lor îl ocupă în grila de salarizare, de munca gratuită prestată la olimpiade și concursuri și de salariile mici ale debutanților.
Parcul Traian a fost aproape plin joi, în jurul orei 14.30, când profesorii și personalul auxiliar și nedidactic s-au adunat să protesteze împotriva Guvernului.
Îmbrăcați în alb, cei mai mulți dintre ei purtau pancarte cu inscripții precum: „Milioane sunt tocate pe programe eșuate”, „Când profesorii dispar, viitorul este amar”, „Vă rugăm să respectați munca celor devotați”, „Îniante de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea!”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați!”, „Afară, afară, politica din școală!”, „Miniștrii trec, dascălii rămân”, „România educată, ai carte, nu ai parte!”, „Încercăm să rezistăm, România să salvăm”.
„E un paradox că noi am venit aici să protestăm pentru o Lege care nu este aplicată, Legea 53. Colegii noștri din nedidactică nici acum nu au ajuns la plafonul de bază stabilit de această lege. Protestăm și pentru colegii noștri din nedidactic, auxiliar și directorii unităților de învățământ. Acestea sunt categorii de personal care, în ultimii 4 ani, au fost mereu uitate. Ne dorim ca și colegii noștri din nedidactic și auxiliar să beneficieze de sporuri. Sunt singura categorie bugetară care nu are sporuri pentru condiții de muncă. Cei din inspectorate și minister au aceste sporuri, dar veriga de mijloc, cei din unitățile școlare, ei nu au. Colegii noștri care fac multe ore suplimentare nu sunt plătiți. Nu s-a găsit niciodată o soluție pentru ei. Profesorii care participă la olimpiade sau concursuri, unele dintre ele se desfășoară sâmbătă sau duminică, și unde este foarte multă muncă, nu sunt niciodată plătiți”, a spus liderul FSLI Bihor, Flaviu Zancu care mai adaugă că directorii au, de cele mai multe ori, al 10-lea sau al 15-lea salariu din școală.
Acest lucru, raportat la câtă muncă și responsabilitate este la acel nivel, nu atrage pe nimeni să ocupe funcții de conducere ceea ce duce la o scădere a calității managementului școlilor. Profesorii mai vor o indexare a salariilor cu rata inflației, în fiecare an, și o normalizare a situației pe care o ocupă în grila de salarizare.
„Vrem să fim pe o treaptă onorabilă, decentă. Nici primii, dar nici ultimii. Merită să fim undeva pe la jumătate, astfel încât meseria de dascăl să fie atractivă. Sperăm ca în perioada următoare să găsim înțelegere din partea guvernanților. Dacă nu, vom ajunge la proteste de stradă. În aprilie vom organiza la București un mare miting și apoi, în mai, vom organiza grevă generală în toate școlile”, a declarat Zancu, care, răspunzând întrebărilor jurnalistului Crișanei, a spus că problemele sunt într-adevăr mai vechi, că s-a încercat rezolvarea lor, dar că Guvernul a mințit, negociind niște lucruri cu sindicaliștii și punând în practică total altceva.