Iohannis nu mai este bine văzut în Occident

0
209

Publicația internațională Politico.eu, într-o amplă analiză, critică despre președintele României, Klaus Iohannis și noul Guvern format din alianța PNL-PSD-UDMR. Analiștii sunt de părere că noul Guvern riscă să alimenteze neîncrederea în autorități din cauza suspiciunilor de corupție.

Klaus Iohannis își pierde complet reputația în lumea occidentală

Publicația Politico a lansat o amplă analiză critică la adresa noului Guvern. Publicația amintește că în urmă cu câteva luni, președintele Klaus Iohannis a primit prestigiosul premiu Carol cel Mare, acordat la Aachen pentru contribuția sa la unitatea Europei. Acest premiu i-a mai fost acordat în trecut lui Winston Churchill, Vaclav Havel and Papei Ioan Paul al Doilea.

Politico relatează că adversarii noului guvern sunt îngrijorați că cele două mari partide vor „împărți beneficiile putere și vor da înapoi de la lupta împotriva corupției care stăpânește România de la sârșitul epocii comuniste”.

Noul Guvern alimentează neîncrederea în autorități

Publicația notează că analiștii au avertizat că dezamăgirea față de noul Guvern riscă să alimenteze neîncrederea în autorități. Acesta ar putea fi unul dintre factorii cheie al ratei mici de vaccinare din țară și „orice regres de la statul de drept ar putea pune în pericol accesul la fondurile europene”.

Politico scrie că numeroși susținători ai președintelui Klaus Iohannis sunt acum nemulțumiți din cauza formării noului Guvern PNL-PSD, spunând că președintele și-a câștigat al doilea mandat cu o platformă anti-corupție și promițând întărirea independenței justiției. „În timp ce corupția este o problemă în întreaga politică românească, social-democrații au fost în mod deosebit afectați de acuzații și condamnări de corupție. Unii membri ai PNL spun că Iohannis și-a afectat grav partidul susținând o alianță de guvernare cu PSD”, relatează Politico.eu.

Numirea Laurei Vicol, o altă decizie controversată

Publicația relatează și despre numirea Laurei Vicol în funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

„Criticii guvernului și organizații neguvernamentale avertizează asupra numirii Laurei Vicol, un avocat și parlamentar social democrat, la șefia unei comisii parlamentare. Înainte de a ajunge în Parlament în 2020, Vicol a apărat o serie de clienți cu presupuse legături cu crima organizată, inclusiv personaje condamnate între timp pentru răpire, trafic de persoane, evaziune fiscală șantaj și extorcare. În calitate de avocat, a pledat împotriva desființării secției speciale care investighează procurori și judecători. UE, care are un mecanism de monitorizare a sistemului judiciar din România și Bulgaria (nota red. MCV) a solicitat desființarea secției și asigurarea independenței justiției. Unii liberali au exprimat de asemenea îngrijorări în ce privește numirea lui Vicol, a cărei comisie are un cuvânt de spus în ce privește legi importante care privesc justiția dar și drept de veto asupra solicitărilor transmise de procurori”, relatează Politico.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.