Jocurile patriarhului Kirill al Rusiei. „Fost ofiţer KGB, a «binecuvântat» armata invadatoare a lui Putin”

0
293

După şase zile de război, patriarhul Kirill, cel care păstoreşte şi peste majoritatea ortodocşilor din Ucraina, nu a ieşit cu vreun mesaj clar de condamnare a invaziei ruse. Mai mult, în predicile sau rugăciunile sale din aceste zile, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse pare că încurajează acţiunea militară dictată de Vladimir Putin.

Kirill (76 de ani) conduce spiritual cea mai mare comunitate ortodoxă din întreaga lume, din BO Rusă făcând parte credincioşi din Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Estonia şi din alte ţări care au aderat la ea.

Kirill și Putin – două fațete ale Satanei, provenind din KGB

Cu numele de cod „Sviatoslav”, Kirill a fost ales în 1960 să conducă Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei, un departament despre care se spune că reprezenta implicarea KGB-ului în sânul Bisericii. Patriarhul Kirill a transmis câteva mesaje în ultimele zile, în contextul războiului din Ucraina, un teritoriu în care are zeci de milioane de credincioşi.

Mai întâi, cu o zi înainte ca Putin să ordone atacarea Ucrainei, patriarhul Moscovei le-a vorbit soldaţilor ruşi, în cadrul unui eveniment public, despre faptul că „nu există război fără victime”. El a arătat că Rusia este supusă unor „ameninţări”, iar armata este cea care protejează poporul rus. După invazia în Ucraina, patriarhul Moscovei nu şi-a schimbat discursul foarte mult, deşi mulţi credincioşi, mai ales din teritoriile atacate, se aşteptau ca el să condamne războiul. „Să ferească Dumnezeu ca actuala situaţie politică din Ucraina frăţească să aibă ca scop dominaţia forţelor răului, care au luptat întotdeauna împotriva unităţii Rusiei şi Bisericii Ruse”, a predicat Kirill, duminică, 27 februarie.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, cum își spune Kirill, i-a calificat duminică pe opozanţii Moscovei din Ucraina drept „forţe ale răului” care vor să rupă unitatea istorică dintre cele două ţări, în a patra zi de la invazia rusă a Ucrainei, informează AFP. „Dumnezeu să ne ferească ca actuala situaţie politică din Ucraina, un stat frate apropiat nouă, să fie folosită în aşa fel încât forţele răului să învingă”, a declarat Kirill în predica sa de duminică, citat de agenţia Interfax. Potrivit lui Kirill, „forţele răului” sunt cele care „luptă împotriva unităţii Bisericii Ortodoxe Ruse cu ţările care se trag din Rus”, un stat medieval considerat strămoşul Rusiei, Ucrainei şi Belarusului.

Cu toate acestea, din 2014 Ucraina a părăsit sfera de influenţă rusă pentru a se apropia de UE şi de NATO. Ea are din 2019 o Biserică Ortodoxă independentă de Patriarhia Moscovei, o decizie istorică care a pus capăt unei perioade de peste 300 de ani de tutelă religioasă rusă şi care a provocat mânia Rusiei şi a lui Kirill.

„Trebuie să facem totul pentru a păstra pacea între popoarele noastre şi, în acelaşi timp, pentru a proteja patria noastră istorică comună de toate acţiunile din exterior care pot distruge această unitate”, a continuat patriarhul. „Nu trebuie să permitem forţelor obscure externe şi ostile să îşi bată joc de noi”, a adăugat el, îndemnând credincioşii să se roage pentru „restabilirea păcii” şi a relaţiilor de „bună vecinătate”.

Preşedintele Vladimir Putin a descris „operaţiunea militară specială” din Ucraina drept una „destinată menţinerii păcii”, pentru a „demilitariza” şi „denazifica” o ţară acuzată de un pretins genocid al populaţiei rusofone din estul ţării.

Patriarhul Kirill, liderul puternicei Bisericii Ortodoxe Ruse din 2009, este însă unul dintre pilonii sistemului instaurat de Vladimir Putin. El nu ezită să justifice reprimarea de către poliţie a protestelor opoziţiei sau să binecuvânteze armele şi războaiele Moscovei în străinătate. În 2012, el şi-a exprimat loialitatea asemănând mandatul lui Putin cu „o minune de la Dumnezeu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.