Rusia şi Belarus dispar din sport: Cum vor plăti pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei

0
363

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a dat undă verde: cele două ţări care colaborează în războiul sângeros din Ucraina trebuie să fie excluse din lumea sportului. Imediat după anunţul CIO, au început să curgă sancţiunile la adresa celor două state.

Putin și Lukașenko, practicanți de sport, dar care nu respectă regulile societății democratice

Vladimir Putin (69 de ani) a eşuat în tentativa sa de a îngenunchea rapid Ucraina, însă a „reuşit” altceva: transformarea Rusiei într-un stat paria şi excluderea ţării din tot ce înseamnă sport! Şi Putin a atras şi Belarus, unde dictează marioneta sa, Aleksandr Lukaşenko, în această situaţie fără precedent!

Soarta celor două ţări, care colaborează în războiul din Ucraina, a fost pecetluită, luni, după un comunicat publicat de CIO. Vorbim despre un for care recomandă, în mod normal, ca politicul şi sportul să nu fie amestecate. Având în vedere însă această agresiune militară revoltătoare, cea mai mare din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, CIO a cedat presiunilor. Şi a anunţat: „Aceasta e o dilemă care nu poate fi rezolvată. Prin urmare, Comitetul Executiv a analizat, astăzi, cu atenţie situaţia şi, cu inima grea, a emis următoarea rezoluţie:

*Pentru a proteja integritatea competiţiilor sportive globale şi pentru siguranţa tuturor participanţilor, CIO recomandă ca Federaţiile Sportive Internaţionale şi organizatorii de evenimente sportive să nu invite sau să permită participarea sportivilor şi oficialilor ruşi şi bieloruşi la competiţiile internaţionale.

*Când nu există alternative din motive organizatorice, cetăţenii ruşi sau bieloruşi, fie individual, fie ca echipe, ar trebui acceptaţi doar ca sportivi neutri sau echipe neutre. Nu trebuie afişate simboluri, culori, steaguri sau intonate imnuri naţionale”, a fost un fragment din comunicatul CIO.

FIFA şi UEFA, cele mai dureroase pedepse

La scurt timp după ce forul condus de neamţul Thomas Bach şi-a făcut publică poziţia, au început să curgă veştile proaste pentru Rusia şi Belarus. Şi cele mai dureroase au venit dinspre FIFA şi UEFA. Mai ales pentru ruşi, în condiţiile în care Belarus, nici ca naţională, nici la nivel de cluburi, nu reprezintă o forţă fotbalistică. Rusia, în schimb, a pierdut enorm! Concret, naţionala pregătită de Valeri Karpin a fost exclusă din barajul de calificare pentru Mondialul din 2022. Rusia ar fi trebuit să întâlnească Polonia, acasă, la data de 24 martie. Acest meci nu va mai avea loc şi forurile internaţionale urmează să stabilească cine va înlocui Rusia.

Apoi, UEFA a decis ca toate echipele de club din Rusia şi Belarus să fie excluse din competiţiile continentale. Decizie care, din nou, are repercusiuni mai grave pentru formaţiile ruse. Spartak Moscova, calificată în optimile Ligii Europa, a ratat şansa unui duel cu Leipzig, formaţia germană urmând să avanseze din oficiu, în sferturi. Şi, dacă situaţia nu se va schimba radical, în sezonul următor al competiţiilor UEFA, cluburile din prima ligă rusă, prezente mai mereu în faza grupelor, vor lipsi din Liga Campionilor, Liga Europa şi Conference League!

Decizii similare în mai toate sporturile

Dacă sancţiunile din fotbal au fost cele mai mediatizate, având în vedere că vorbim despre sportul-rege, au existat unele similare şi în alte sporturi. Iată ce s-a descis, în ultimele ore:

*Hochei – Federaţia Internaţională a anunţat că suspendă toate echipele naţionale şi de club din Rusia şi Belarus, pe perioadă nedeterminată. Decizia se aplică pentru toate categoriile de vârstă. Astfel, Rusia a pierdut dreptul de a găzdui Mondialul de juniori din 2023.

*Patinaj – În conformitate cu recomandările CIO, comitetul de organizare al Campionatului Mondial şi Federaţia Franceză de Sport pe Gheaţă au anunţat că patinatorii din Rusia şi Belarus nu vor fi invitaţi la competiţia mondială care va avea loc la Montpellier (23-26 martie). Decizia înseamnă că vedeta patinajului din Rusia, Kamila Valieva (15 ani), în prim-plan la Jocurile Olimpice de Iarnă, din cauza unui scandal de dopaj, va rata şi ea Mondialul de la Montpellier.

*Volei – Federaţia Internaţională (FIVB) a anunţat că a retras Rusiei organizarea Campionatului Mondial masculin din perioada 26 august – 11 septembrie.

*Baschet – Au fost suspendate, pe termen nelimitat, formaţiile din Rusia. Potrivit basketnews.com, ŢSKA, Zenit şi UNICS au fost excluse din Euroliga.

*Rugby – Naţionala Rusiei a fost eliminată de la Rugby Europe Championship 2022, competiţie care contează pentru calificarea la Mondialul din 2023. În prima etapă, la data de 5 februarie, Rusia a fost învinsă de România, pe stadionul „Arcul de Triumf”, scor 34-25. Toate rezultatele Rusiei, inclusiv cel înregistrat la Bucureşti, au fost şterse acum, după decizia forului mondial.

Putin a rămas fără centura neagră

Pe lângă pedepsele sportive dictate împotriva echipelor din Rusia, forurile internaţionale au luat decizii şi împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, un om implicat în sport. Concret, CIO i-a retras Ordinul Olimpic de aur, iar Federaţia Internaţională de Taekwondo l-a lăsat fără centura neagră. Vorbim despre cea mai înaltă distincţie în arte marţiale orientale pe care Putin o primise în 2013, în cadrul unei vizite în Coreea de Sud.

Se duc la TAS

Aşa cum era de aşteptat, ruşii au reacţionat după această avalanşă de sancţiuni sportive. Atât Federaţia de Fotbal, cât şi cea de Handbal au anunţat deja că se vor adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, în încercarea de a obţine anularea sancţiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.