Katalin Novák a devenit prima președintă a Ungariei!

0
271

Parlamentul ungar a ales-o joi pe Katalin Novák, 44 ani, ca prima femeie președinte al țării pentru un mandat de cinci ani, învingându-l pe economistul Péter Róna, cu sprijinul voturilor partidului ultranaționalist Fidesz, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Katalin Éva Novák (născută în 6 septembrie 1977)

Katalin Novák a fost aleasă cu sprijinul Fidesz a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, Péter Zsolt Róna, a primit 51 de voturi.

Novák, fostă membră a guvernului în calitate de ministru pentru afaceri familiale, îi succede președintelui în exercițiu, János Áder, care își încheie cel de-al doilea mandat în fruntea Ungariei.

În primul ei discurs în calitate de preşedintă aleasă, Novak a promis să fie „o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Katalin Novák va prelua funcția de președinte al Ungariei pe 10 mai.

Președintele Ungariei nu este membru al niciunui partid politic și reprezintă unitatea statului maghiar. Atribuțiile președintelui ungar sunt în mare parte ceremoniale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.