La 32 de ani de la căderea comunismului, românii nu pot intra în SUA decât cu viză!

0
194

Ministrul Bogdan Aurescu a explicat miercuri, la Digi24, criteriile după care se vor acorda vize pentru românii care merg în SUA.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu este pus în situația penibilă de a explica de ce România, ca stat prieten al SUA, nu poate beneficia de intrarea liberă în această țară, așa cum pot celelalte state europene…
  • Am discutat această chestiune a aderării României la programul Visa Waiver cu secretarul de Stat Blinken și cu secretarul Mayorkas. Am discutat despre cum să facem să reușim să implementăm ultimul criteriu care mai trebuie să mai fie realizat de România și anume ajungerea la o rată de refuz de sub 3% din totalul cererilor de viză care sunt. 
  • Acest criteriu reprezintă un efort de conștientizare pentru că, până la urmă, nu există pârghii pe care guvernul român sau guvernul american să le poată utiliza pentru reducerea ratei de refuz.
  • De aceea am adresat rugămintea secretarului Mayorkas și el a fost de acord să primim un set consistent de informații clare cu privire la motivele pentru care anumite cereri sunt refuzate, de ce o anumită cerere nu primește un aviz pozitiv. Am primit deja un set de criterii dar aștept și informații cu privire la ponderea pe care fiecare criteriu o are în ansamblul acestor refuzuri.
  • De regulă nu există o informare cu privire la refuzul vizei. Tocmai de aceea este nevoie de a face această campanie de conștientizare și atunci când cetățenii vor să aplice pentru o astfel de viză să se uite dacă pe lista aceea se regăsește cumva o situație în care persoana în cauză se află și poate să împiedice obținerea unei vize. De exemplu: unul dintre motive este că persoana în cauză are în cazier anumite infracțiuni. și atunci ofițerul de vize de la consulatul american nu va aproba cererea de viză respectivă. Sau dacă persoana în cauză declară venituri false, adică peste cele pe care le are în mod real și care sunt verificabile. Sau își declară un domiciliu pe care nu-l are, sau mă rog, face alte afirmații care sunt verificabile și care se dovedesc a nu fi conforme cu realitatea. 
  • Dacă există suspiciunea că persoana folosește o viză turistică sau are intenția de a folosi o viză turistică nu doar pentru a vizita ci pentru a se stabili în SUA, într-un mod ilegal, atunci cu siguranță, cererea va fi refuzată. 
  • Este păcat ca românii care nu îndeplinesc aceste criterii să aplice, să mai plătească și taxele care nu sunt chiar la îndemâna oricui zilnic, și eventual chiar să și repete cererile astea, în speranța că într-o zi vor avea noroc. Acest lucru trebuie evitat, pentru că dacă reușim să evităm o astfel de ipoteză numărul de cereri de viză refuzate va scădea.
  • Vom avea un ghid oficial? Vom vedea. Nu pot să spun acum cum va arăta această campanie de conștientizare pentru că încă așteptăm aceste informații. Dar există un dialog pe care l-am lansat prin aceste întâlniri, mai ales întâlnirea cu Secretarul Mayorkas a fost una foarte bună, am stabilit un contact care să fie cât mai strâns, de altfel noi avem deja un grup de lucru pe care l-am creat începând din octombrie când am avut o discuție pe acest subiect cu fostul Secretar de Stat american. 
  • Sper să avansăm în realizarea acestei campanii comune de conștientizare și sper că ea va avea rezultate, și vom miza și pe sprijinul mass media în acest sens. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.