Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă seara la Mănăstirea Sfintei Cruci

0
191

Sfânta Lumină sau focul haric este considerată un miracol al ortodoxiei. Minunea se întâmplă an de an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

Credincioșii ortodocși o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. Concret, în fiecare an de Paște, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 și 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, iar în primele minute nu frige, dacă ar fi atinsă.

La Oradea Lumina Sfântă ar putea ajunge cu avionul de la București, iar în caz de vreme nefavorabilă, aceasta va fi adusă de la Cluj, a informat maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Dacă vremea va permite zborul, atunci Lumina Sfântă ar putea ajunge la Oradea în jurul orelor 21-22 și va fi oferită delegaților parohiilor din tot județul, prezenți la Aeroportul Oradea.

În situația în care, Lumina va fi adusă de la Cluj, atunci, delegația condusă de maica stareță va pleca spre Cluj în jurul orei 16.00-16.30. De la Cluj, delegația se va întoarce la Oradea. Pe drum însă va face 10-15 opriri în diferite localități, precum: Huedin, Ciucea, Negreni, Bucea, Borod, Borozel, Valea Mare, Aleșd, Săcădat, Tileagd, intrarea în Oradea, dar și la Catedrala din Centrul Civic și cu puțin timp înainte de Înviere, la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată, în anul 2009, de Patriarhul Daniel.

Prohodul Domnului cu PSS Sofronie

La Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea credincioșii vor asista astăzi, la Denia Prohodului. Această ceremonie, celebrată de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, comemorează moartea și îngroparea lui Isus.

Și pentru că este ziua în care Isus a răscumpărat neamul omenesc de sub păcatul strămoşesc, tradiţia spune că este bine să se ţină post negru.

Mâine dimineața, în biserica Mănăstirii, va fi celebrată Sfânta Liturghie, iar de la 23 începe Acatistul Sfintei Treimi, urmat de Slujba Învierii, în cadrul căreia preoții vor distribui Lumina din Ierusalim.

După Slujba Învierii, de la aproximativ ora 1.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie. Aceasta se va termina la ora 5 dimineața.

În Ziua de Paști, va fi celebrată „A doua Înviere” cu Acatistul, de la orele 11.30-12.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.