Nodul gordian al secolului XXI

0
541

Avem un nod gordian al secolului XXI, care trebuie dezlegat sau mai degrabă tăiat – așa cum a procedat Alexandru Macedon. Despre ce este vorba?

În urmă cu câteva secole, câțiva oameni, deosebit de abili, au pus bazele unui uriaș imperiu, pe care, în timp, ei și urmașii lor, l-au creat cu răbdarea, iscusința și determinarea unui păianjen – au împânzit planeta cu nenumărate „pânze de păianjen”, ca într-un pod de casă părăsit. Acest uriaș păienjeniș creat la nivel planetar poate fi numit Imperiu Financiar, clădit pe câteva bănci foarte mari, ce au subsidiare în toată lumea și care controlează, în diferite forme și prin mecanisme discutabile, economia globală, instituțiile internaționale și mare parte dintre guvernele naționale. Au pus la cale, de-a lungul timpului, și au subvenționat războaie pentru a-și atinge obiectivele… de etapă. Acest organism monstruos, care a fost creat de-a lungul timpului, a atras în această uriașă „pânză de păianjen” marile corporații, trusturi mass-media, politicieni, capii unor servicii secrete, militari de rang înalt, oameni de știință, filosofi, scriitori, industria cinematografică, showbizul etc. și i-a dat un țel: stăpânirea lumii (mulți dintre cei care „joacă” în acest „spectacol”, foarte probabil, nu au habar de adevăratul rol pe care-l joacă și de importanța lor în această construcție).

Ideea este că majoritatea oamenilor au iluzia că trăiesc într-o democrație – iluzie hrănită de retorica politică și întărită de influenceri și mass-media – și că au control asupra vieții lor, când, de fapt, adevărata putere se află în mâinile câtorva oameni care stau pe munți de bani și care „țes” destinele țărilor, popoarelor și a lumii, în general. Cum stau pe munți de bani – care înseamnă putere în lumea omenească – câțiva oameni au ajuns să se creadă dumnezei (poate că acesta a fost adevăratul motiv pentru care John Rockefeller a spus: „Dumnezeul meu e banul”) și își revendică dreptul de viață și de moarte asupra tuturor. Problema majoră a omenirii, la început de mileniu trei, este, cu siguranță, suprapopularea planetei, pentru că generează un lanț întreg de probleme în multiple planuri – în antichitate se punea serios problema, și erau reguli clare în acest sens, numărului populației raportat la suprafața cetății și a resurselor (posibilitatea hrănirii populației în funcție de suprafața arabilă, numărului de animale, resurselor de apă etc.), care s-au concretizat în cutume, norme de drept și politici -, dar acest lucru nu înseamnă că acești „dumnezei” închipuiți au drept de viață și de moarte asupra întregii omeniri, hotărând ei prin „epurări”, „trieri” și „sacrificări” (așa cum spune Stanislaw Lem) soarta unor largi categorii sociale sau chiar populații întregi, folosind în acest scop războiul, produse alimentare care favorizează apariția unor boli sau dezlănțuind iadul virușilor – HIV, Ebola, SARS-CoV-2!

Rezolvarea problemei suprapopulării planetei poate veni printr-un proces amplu de conștientizare a acesteia de către oameni și nu prin suprimarea vieții lor, chiar dacă comportamentul oamenilor este îndeobște unul irațional, el poate fi corectat prin LEGI adecvate acestui scop. O lege nu este altceva (ar trebui să fie) decât o convenție între oameni, înțeleasă, consimțită și acceptată de către cea mai mare parte din cei care alcătuiesc o comunitate/societate; prin urmare, respectată, pentru că urmărește interesul tuturor. Restabilirea echilibrului planetar, în problema suprapopulării, se poate face doar acolo unde este nevoie și nu peste tot – în țări și în locuri în care acest echilibru a fost rupt, prin politici publice și prin legi bine gândite de către oameni înțelepți (politicienii adevărați – cei care alcătuiesc legi – ar trebui să fie astfel de oameni) și aplicate în mod onest și responsabil de către cârmuitori (guvernanții și instrumentele lor – instituțiile statului).

Acest „Nod Gordian al secolului XXI” – indivizi și companii care dețin resurse financiare mai mari decât bugetele statelor – poate și trebuie să dispară, printr-un efort colectiv, la nivel planetar – lucru ce ține de conștientizarea pericolului de către oameni -, pentru ca oamenii să fie din nou stăpâni pe viața și pe destinul lor, prin alegerile pe care le fac în mod conștient, în cel mai bun regim politic imaginat până acum de către om: DEMOCRAȚIA!

Florian Bota

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.