Norica Nicolai: Cine citește Codul Penal își va da seama că acela a fost primul pas în care țara asta a început să se ducă spre nicăieri. Avem globalism contra suveranism

0
152

Fostul europarlamentar și specialist în drept, Norica Nicolai, a punctat pe câteva subiecte nevralgice din domeniul justiției, în cadrul think thnak-ului românesc inițiat de partidul AUR, ce are ca scop realizarea unui proiect de țară. România nu a mai avut un proiect de țară de la Pactul de la Snagov deși au trecut 27 de ani.

„În timpul facultății, în perioada comunistă, pentru o perioadă scurtă de timp am crezut că dreptul e dincolo de politică. Am înțeles când am început să practic că dreptul este politică. Din păcate în România nu avem nici politică, nici drept. Justiția este o formă de organizare statală și dacă vreți o formă de control asupra maselor. Așa s-a creat legea și ne ducem cu gândul la una din legile fundamentale, legea celor 12 table din dreptul roman. Am asistat, și în România, și în afara ei, la o formulă de delegitimare a actului de justiție.

Am început să parcurgem serios acest tip de politică începând cu 2018 cu mandatul domnului Predoiu și cu un cod civil care din fericire mai păstrează elemente din Codul Napoleon și din codurile românești, din codurile Cuza, dar cu un drept penal care este de un eclectism înfiorător. Cine citește Codul Penal își va da seama că acela a fost primul pas în care țara asta a început să se ducă spre nicăieri. Un sistem de drept reprezintă o statalitate, reprezintă o civilizație, o cultură, obicei, credință, valori, repere(…).

Codul nostru penal reprezintă doar instituții ciopârțite din diverse sisteme de drept, și desigur, dacă tot engleza e la modă, sistemul commun-law este prezent în abordarea Codului Penal. Vă dau un mic exemplu, apropo de chestiunile pe care le-au introdus legiuitorii în momentul adoptării și lucrului la acest cod, acela al bănuielii legitime pe care l-au preluat din jurisprudența americană, dar în jurisprudența americană asta funcționează la curtea cu juri, și dacă unul dintre jurați are o bănuială legitimă că nu există elemente suficiente de vinovăție, atunci soluția este de achitare, de renunțare la proces.

Astăzi în România bănuiala legitimă este regula. Ceea ce înseamnă: arbitrar în societate, lipsă de repere, dar și la funcționarea deficitară a statului, care astăzi este încununată pentru că nu am văzut niciodată atâta precaritate și prostie pe metrul pătrat cât pot să văd astăzi. Nu numai în România. Cunosc foarte bine politica europeană și văd și acolo cum calitatea resursei umane se deteriorează.

În 2012 când am văzut că lucrurile derapează am organizat în Parlamentul European un seminar care se numea, ”justiție întârziată, justiție negată”, un principiu de drept roman care a fost ignorat, pentru că actul de justiție trebuie să fie aproape de faptă ca să însemne pentru societate și pentru individ un semnal de moralitate, de îndreptare, de schimbare.

Justiția penală în România este o justiție negată. Nu avem justiție în materie de drept penal și asta v-o spune un fost procuror care a lucrat, și în perioada comunistă, și în democrație pentru o perioadă scurtă, findcă după aceea am optat pentru catedră. Am văzut acest pachet pe legile justiției pe care domnul Predoiu îl promovează. Nu există drept, există politică, pentru că în momentul de față asistăm la două curente globale care le-a înlăturat pe cele tradiționale, care au funcționat în Europa și în lume o perioadă lungă de timp, și avem globalism contra suveranism.”, a declarat fostul europarlamentar, doamna Rodica Nicolai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.