Numărul migranţilor ilegali din Austria a scăzut cu 70% în urma unor măsuri care țineau de Serbia

0
112

Ministerul de Interne al Austriei a consemnat o scădere cu 70% a numărului de migranţi intraţi ilegal pe teritoriul său între mijlocul lunii decembrie şi primele zile din ianuarie, a transmis agenţia APA.

Această scădere se datorează încetării regimului de scutire de vize în Serbia pentru cetăţenii din India şi Tunisia. Astfel li s-a eliminat traficanţilor de persoane o parte din ‘baza de afaceri’, având în vedere că, pentru a fi transportaţi din Serbia mai departe spre Austria, indienii şi tunisienii plăteau între 2.000 şi 5.000 de euro, explică sursa citată.

Anul trecut, în Austria au fost depuse peste 30.000 de cereri de azil din partea unor cetăţeni indieni sau tunisieni, potrivit Ministerului de Interne.

Pe lângă renunţarea la scutirea de vize pentru indieni şi tunisieni, ministerul austriac mai evocă şi controalele intensive de poliţie, întreprinse atât pe teritoriul Austriei, cât şi în Ungaria, în cadrul ‘Operaţiunii Fox’.

Pentru Austria, ruta cea mai relevantă a rămas şi în 2022 cea din estul Mediteranei, care conduce prin Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România şi Ungaria spre Austria. Protejarea frontierelor externe este, de aceea, esenţială din punctul de vedere al Austriei.

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a calificat renunţarea la scutirea de vize drept ‘o măsură importantă pentru reducerea posibilităţilor de acţiune ale crimei organizate’. ‘A acţiona împotriva mafiei traficanţilor înseamnă, mai presus de orice, protejarea de vieţi şi lupta împotriva unei afaceri inumane’, a afirmat Karner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.