O nouă axă: Putin – Orban – Vucic

0
612

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe premierul ungar Viktor Orbán pentru victoria sa în alegerile legislative, exprimându-şi speranţa într-o consolidare a legăturilor dintre Moscova şi Budapesta, a transmis Kremlinul, citat de agențiile de presă străine. De asemenea, președintele sârb Aleksandar Vucic a fost felicitat pentru victoria zdrobitoare din Serbia.

„Şeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situaţii internaţionale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului (între Moscova şi Budapesta – n.r.) va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar”, a transmis preşedinţia rusă într-un comunicat.

Putin și Orbán, doi dictatori care-și spun președinți

Orbán e câştigătorul detașat al alegerilor legislative care au avut loc duminică în Ungaria şi în urma cărora a obţinut un al patrulea mandat consecutiv de premier, la o mare diferenţă de voturi faţă de opoziţie.

El a profitat de ocazie pentru a se distanţa din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziţia în privinţa războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiştilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orbán, care s-a prezentat în faţa electoratului drept garantul stabilităţii în vremuri tulburi.

Putin şi Orbán au de mult timp relaţii amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, şi UE şi NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizaţii.

La începutul lunii februarie, în plină criză ruso-occidentală care a precedat ofensiva rusă din Ucraina, Viktor Orbán s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova, afişându-şi apropierea de liderul de la Kremlin.

Premierul Ungariei, suveranist şi conservator, afişează în general o mare apropiere de Moscova în multe dosare. El a devenit, de-a lungul anilor, liderul din UE cel mai aliniat cu Kremlinul.

De exemplu, Ungaria a fost prima ţară din UE care a folosit vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, deşi acesta nu a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA).

De la începutul invaziei militare ruse din Ucraina, Orbán a refuzat să livreze arme Kievului şi să ia în considerare sancţiuni care i-ar priva pe unguri de petrolul şi gazul din Rusia.

Tot luni, Putin a salutat „parteneriatul strategic” dintre Belgrad şi Moscova, după ce omologul său sârb Aleksandar Vucic a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale din Serbia, informează AFP şi TASS.

Într-o telegramă de felicitare trimisă lui Vucic, Vladimir Putin subliniază că „rezultatele votului confirmă pe deplin sprijinul larg acordat de cetăţenii sârbi parcursului lui Aleksandar Vucic, îndreptat spre soluţionarea de probleme social-economice şi spre desfăşurarea unei politici externe independente”, transmite serviciul de presă al preşedinţiei ruse, scrie Agerpres.

Vladimir Putin și Aleksandar Vucic sau „în vizită la „fratele mai mare”…

„Sper că activitatea dumneavoastră în fruntea statului va continua să contribuie la consolidarea relaţiilor de parteneriat strategic care există între ţările noastre. Acest lucru, desigur, corespunde intereselor popoarelor frăţeşti ale Rusiei şi Serbiei”, potrivit lui Vladimir Putin.

Preşedintele sârb în exerciţiu, Aleksandar Vucic a revendicat duminică o victorie zdrobitoare la prezidenţiale, prelungind cu cinci ani perioada de când se află în fruntea statului din Balcani unde s-a prezentat drept garantul stabilităţii în umbra războiului din Ucraina.

„Nu a existat niciun suspans în niciun moment”, a spus el în discursul său de victorie, felicitându-se pentru că a câştigat al doilea mandat de cinci ani încă din primul tur, cu aproximativ 60% din voturi. „Sunt bucuros că un număr mare de oameni au votat şi au demonstrat caracterul democratic al societăţii sârbe”, a continuat cel care a fost succesiv vicepremier şi prim-ministru, înainte de a accede la preşedinţie.

Alegătorii au fost chemaţi la urne să desemneze preşedintele, cei 250 de deputaţi, precum şi mai multe consilii municipale, printre care cel din Belgrad, capitala ţării.

Invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie a schimbat cursul campaniei care ar fi trebuit să se concentreze pe mediu, corupţie şi drepturi în această ţară din Balcani candidată la Uniunea Europeană.

Dar Aleksandar Vucic, obişnuit să navigheze printre influenţele rivale ale Estului şi Vestului, a folosit războiul în avantajul său. Într-o ţară care suferă ca şi în alte părţi de pandemia de coronavirus, el s-a prezentat ca fiind singurul capabil să conducă nava pe vreme furtunoasă. A făcut campanie sub sloganul „Pace. Stabilitate. Vucic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.