O mare parte a omenirii a intrat (de o vreme) în penumbra Întunericului și este împinsă energic, dar în mod subtil, în profunzimea Lui, pentru a se pierde. Cum s-a ajuns aici?
Evenimentele majore care se succed în lume, mai lent sau cu repeziciune, nu sunt decât note pe portativul simfoniei banilor și puterii în lume. Asistăm, oarecum neputincioși și împotriva voinței noastre, ca simpli spectatori, la interpretarea simfoniei lăcomiei și a voinței de putere, compusă de compozitori celebri, pentru o uriașă orchestră, formată din: bancheri, corporații, politicieni de top, militari, mari birocrați, mass-media, cercetători etc., ce cântă la felurite instrumente, sub bagheta unui mare dirijor. Interpretarea partiturii a început cu mult timp în urmă, prin largisimo, a continuat în grave, apoi a trecut la allegro moderato, este în vivace și, foarte posibil, se va termina în prestissimo!
În realitatea obiectivă, ca urmare a specializării activității umane, a crescut gradul de inadecvare a unei părți semnificative a populației, în contextul problemelor climatice și de mediu, iar mințile luminate ale lumii au căutat soluții pentru reducerea numărului de inadecvați și restabilirea echilibrului, regăsite în evenimentele produse la nivel regional sau chiar planetar.
Marea orchestră care interpretează această simfonie concertantă este alcătuită din piese grele, cum ar fi marii bancheri și marile corporații, specializate pe diferitele domenii ale activității umane, care au creat fluxuri de bani, de informație și de mărfuri, cu instrumentele de control necesare.
Astfel, fluxul banilor, a informației și a mărfurilor se află sub un control riguros, cantitatea și calitatea lor este dirijată, iar evenimentele ce se petrec în lume nu sunt decât note pe acest portativ complex.
Pentru a ilustra acest lucru, voi relata un episod cât se poate de revelator, petrecut în sala de consiliu a băncii Citigroup, în anul 2006, acolo unde Tobias Levkovitch, responsabil cu „Strategia Globală” la această bancă, spunea, în fața unor clienți foarte importanți ai băncii, care reprezentau cele mai mari companii din lume (din industria petrolului, a oțelului, a construcțiilor; din industria alimentară și chimică; companii farmaceutice și fonduri de investiții; furnizori de telefonie mobilă și internet) următoarele cuvinte: „Deceniul care vine va fi marcat de polarizare și tulburări sociale, consecință directă a inegalității economice în creștere. Pe mulți îi va îngrijora acest lucru. Pe noi, cei de la bancă, mai puțin!”. Să nu uităm totuși că acest episod a avut loc în urmă cu 16 ani, iar de atunci lucrurile au cunoscut o dinamică extrem de interesantă în lume, dacă privim lucrurile în mod retrospectiv.
În plan militar însă, având în vedere evenimentele din vecinătatea noastră, lucrurile capătă o cu totul altă dimensiune, pentru că notele sunt extrem de înalte, iar tempoul se apropie de prestissimo. Pare că nimeni nu ține seama de spusele generalului maior Bob Scales, în ceea ce privește războiul, ca afacere. Generalul american spunea în cartea sa Scales on War, apărută în 2016, că: „Cea mai proastă afacere în Washington D.C. este să pariezi pe natura și caracterul războaielor de mâine, pentru că rata de succes este foarte mică și pentru că, aproape fără excepție, cu toții s-au înșelat”; toate acestea în contextul în care, în această întreprindere uriașă, care este războiul, sunt implicate servicii secrete, întreaga industrie de apărare, grupuri de analiști, congresmani, mediul academic și presa.
Analiști geopolitici ca George Friedman, Meredith LeBard și alții, elaborează analize economice, politice, geopolitice și militare, fac previziuni și scenarii privind resursele, amenințările și riscurile care, apoi, se reflectă în politici financiare și comerciale sau de război.
Făcând apel la mitologia greacă, ca și concluzie, se poate spune că popoarele lumii au uitat învățăturile vechi și au lăsat-o pe Hybris – zeița mândriei nemăsurate și a infatuării – să vină în mijlocul lor, iar zeii Polemos (îndrăgostit nebunește de Hybris), împreună cu Ares și Enyo (tovarășa lui Ares), au adus din nou războiul, distrugerea, frica, groaza, suferința și haosul pe Pământ!
Florian Bota