Inițiatorii zic că de vreo doi ani încearcă să atragă atenția Primăriei Oradea asupra cererii lor, prin social media.
Tincău Vlad, elev în clasa a 9-a la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea împreună cu câțiva prieteni pasionați de skateboarding, a mai avut încercări să atragă atenția Primăriei Oradea că tinerii orădeni își doresc un skatepark în oraș. Tentativele lor, mai degrabă timide, au rămas fără ecou din partea autorităților, așa că tânărul orădean și-a „upgradat” puțin metodele.
„Cum a venit sezonul, am început să văd din ce în ce mai mulți tineri care se dau pe skate, care și postează pe TikTok. Am văzut cum skaterii din Cluj Napoca își posteaza video-urile pe TikTok și strâng mii de vizionări. Am decis că cea mai eficientă metodă de a atrage atenția ar fi cu o petiție. Nu mă așteptam să prindă atât de bine”, explică Vlad.
La doar două zile după ce tânărul a făcut publică petiția, aceasta a fost semnată de peste 300 de persoane. Între semnatari cei mai mulți sunt tineri, dar în listă apar și părinți și, probabil, și bunici.
Argumentele sale, așa cum apar în petiția dedicată „tuturor tinerilor din Oradea care sunt pasionați de skateboarding”: „așa zisele “skatepark -uri” din Parcul Bratianu, Orășelul Copiilor, Olosig și pumptrack -urile sunt folosite de bicicliști pentru scheme și nu conțin condițiile necesare pentru a te da pe skateboard. (Teren/Trotuar învechit, împreună cu rampele de lemn care au putrezit și cele din Brătianu pline de grafiti, cuie ieșite în afară și rugină). Pe lângă asta, “deranjăm și distrugem” platoul din Piața Unirii, după cum au zis unii cetățeni”.
Andrei spune că pasionații de skateboarding din Oradea au fost nevoiți să improvizeze diverse obstacole și circuite în locuri publice, precum Piața Unirii, Piața Ferdinand, chiar și în parcarea magazinului Crișul, de unde au fost dați afară în repetate rânduri, cu toate că nu au provocat stricăciuni, spune el.
Petiția poate fi semnată aici: https://www.petitieonline.com/skatepark-oradea