A fost eliminată limitarea numărului de porci în gospodării

0
116

Proiectul de act normativ cunoscut ca „Legea porcului” a fost adoptat în Parlamentul României, iar din textul final al viitoarei legi a fost eliminată limitarea numărului de animale în gospodăriile țărănești.

Restricțiile precum cea de a nu hrăni porcii cu resturi alimentare sau de a amenaja un vestiar în exteriorul cotețului de porci au fost de asemenea eliminate.

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii UDMR prevedea, în forma adoptată la Senat, o limitare la 5 capete de porci în cazul gospodăriilor necomerciale, adică a gospodăriilor. Pe fluxul procedurilor legislative, textul a fost amendat, iar din el au fost eliminate restricțiile privind numărul de animale pe care îl poate crește o gospodărie țărănească.

Conform proiectului de lege aprobat de deputați, crescătorii de suine vor avea o serie de obligații de respectat. Printre acestea se numără: să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritoriale competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației, să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA, precum și toate mişcările și evenimentele care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.

De asemenea, o altă condiție este ca aceștia să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, aceștia trebuie să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute, să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite şi nu în ultimul rând, să notifice medicului veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților administrativ teritoriale, fără focare de pestă porcină africană.

Normalitate

Gospodarii privesc adoptarea noii legi ca fiind o normalitate. „De când lumea şi pământul noi am crescut porci în gospodărie. Este normal să le dăm de mâncare şi lături. Aşa au crescut porci strămoşii noștri şi aşa vom creşte şi noi. Nu înţeleg de ce acum, când toate alimentele sunt atât de scumpe, noi să le aruncăm, nu să le folosim ca hrană pentru porci. Mi se pare că ăştia de pe acolo care fac legile au uitat de unde au plecat, sau ăia de la UE nu au văzut în viaţa lor cum se creşte un porc, de vin cu astfel de prostii. Bine că ne tot spun să economisim. Noi aşa ecominisim: ce rămâne dăm la porci”, ne-a spus Nelu Vaşadi, un gospodar din zona Diosig.

Și Ioan Sorin Roman, directorul APIA Bihor, care cunoaște viața fermierilor în amănunt, având și o fermă și lucrând suprafețe mari de teren, spune că eliminarea limitării numărului de animale în gospodăriile țărănești este binevenită. „Este o decizie bună mai ales pentru zona noastră, unde în destul de multe gospodării se cresc porci”, ne-a spus directorul APIA Bihor.

Cu toate acestea, perspectivele pentru porcul crescut în gospodăria țărănească sunt sumbre. Micii fermieri care au mai rămas și care cresc porci în mod tradițional, pentru consum și pentru vânzare, spun că porcul crescut la curte va fi tot mai rar.

Anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, țăranii cereau între 12 şi15 lei pentru kilogramul de carne de porc în viu, respectiv 20 de lei pentru bazna şi mangaliţa.

Reguli nou pentru fondurile de vânătoare

Cum porcii sălbatici sunt un vector principal al răspândirii pestei porcine africane, noua lege instituie reguli noi pentru administratorii fondurilor de vânătoare. Câteva dintre acestea sunt: să împrejmuiască exploataţia pentru a împiedica mişcarea mistreților în afara acesteia; să amenajeze, la intrarea în exploatație, mijloace de dezinfecție pentru personal, vizitatori și pentru mijloacele de transport, pe toată durata confirmării oficiale a prezenței unei boli contagioase a porcinelor.

De asemenea, aceştia trebuie să notifice către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană toate animalele moarte sau bolnave, precum şi creşterea morbidităţii sau a mortalităţii la animalele din exploataţie. O altă obligaţie este să înștiințeze vânătorii care participă la campaniile de vânătoare că trebuie să semneze, la intrarea în exploataţie, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au participat, împreună cu câinii lor, în ultimele 48 de ore, la vânători sau alte activități desfășurate în fondul de vânătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.