Politico: „Macron a intrat în bârlogul ursului și e clar că a fost sfârtecat”. Putin: „Nici nu veți apuca să clipiți”

0
175

„Vladimir Putin mi-a dat asigurări că tensiunile nu vor escalada.” Este dezvăluirea lui Emmanuel Macron, după întâlnirea cu Vladimir Putin.

Macron, care urmărește un al doilea mandat ăn fruntea Franței, a riscat o întâlnire cu dictatorul Rusiei. Între timp, la Washington, președintele american s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, pentru discuții despre criza care mocnește.

Chiar dacă liderul rus a dat de înțeles că s-ar fi înregistrat unele progrese, comentatorii sunt descurajați de atitudinea sa provocatoare și disprețuitoare. Putin a avertizat, că „întreaga Europă ar fi atrasă într-un conflict”, dacă Ucraina va intra în NATO. Și nu vor fi câștigători, a ținut să sublinizeze el. Pe de altă parte, la summitul americano-german, unitatea afișată de occidentali în fața amenințării ruse, s-a împiedicat, din nou, de controversata chestiune a gazoductului „Nord Stream″.

Sfidător, Vladimir Putin a rezumat relațiile cu Ucraina apelând la un vers dintr-un cântec obscen rus, ce face aluzie la violuri.

Vladimir Putin: Fie că-ți place sau nu-ți place, îndură, frumusețea mea…

Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului și e clar că a fost sfârtecat

Cei de la Politico sancționează nemilos eșecul lui Macron de a răspunde la declarațiile provocatoare ale lui Putin. Gesticulând disprețuitor, liderul rus a declarat că peninsula Crimeea este a Rusiei pentru totdeauna ori că revoluția Maidan din Ucraina din 2014 a fost o „lovitură de stat”. Putin a invocat bombardamentele NATO din Serbia, Afganistan, Siria și Libia ca dovadă, în opinia lui, că Alianța nu este una defensivă. La toate acestea, Macron nu a avut practic nicio ripostă.

Emmanuel Macron: Cel mai important lucru e să ne mișcăm repede pentru a evita o escaladare. Dezordinea și instabilitatea nu sunt în interesul europenilor și nici al rușilor. Garanțiile concrete de securitate pentru membrii Uniunii Europene, pentru țările din regiune – Ucraina, Georgia, Belarus și pentru Rusia sunt provocarea de care trebuie să ne ocupăm.

Vladimir Putin:Unele dintre ideile lui (Macron n.r.), deși e prea devreme să vorbim despre acestea… cred că e posibil să folosească drept bază pentru pașii noștri următori. Vom vedea cum merg întâlnirile președintelui (francez n.r.).

Macron și Putin au venit în fața ziariștilor la miezul nopții, ora Moscovei, după aproape 6 ore de discuții și un dineu la care au mâncat carne de ren cu mure și cartofi dulci.

Putin a avertizat Europa că ar putea fi atrasă într-un conflict major

Vladimir Putin: Imaginați-vă că Ucraina ar fi membră a NATO și încearcă să ia înapoi Crimeea prin mijloace militare. Înțelegeți că țările europene ar fi automat atrase într-un conflict militar cu Rusia. Rusia e una dintre puterile nucleare și își depășește cu mult adversarii europeni, iar acest război nu va avea câștigător. Nici nu veți apuca să clipiți…

Reporter: Vreți să porniți la război împotriva Rusiei? Întrebați-vă cititorii, spectatorii, utilizatorii de Internet: Ați vrea că Franța să fie în război cu Rusia? Că acolo se va ajunge.

Vladimir Putin:Eu unul nu doresc așa ceva și nici presedintele Macron nu dorește așa ceva. Tocmai de aceea a venit aici și de 6 ore mă torturează cu întrebări și propuneri.

Astăzi, Macron s-a deplasat la Kiev ca să transmită autorităților ucrainene poziția și cerințele Kremlinului. Ulterior, președintele francez îl va suna din nou pe Putin ca să-i raporteze reacția Kievului.

Joe Biden: Nu știu ce o să facă.. Și cred că în afară de el nu știe nimeni. Am fost cât se poate de direct și clar cu președintele Putin: Îi vom impune cele mai severe sancțiuni economice care au fost impuse vreodată.

A fost într-adevăr o zi a diplomației trans-continentale. La Casa Albă, Joe Biden l-a primit pe noul cancelar al Germaniei. În pofida tuturor insistențelor, Olaf Scholz a rămas evaziv în privința gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla exporturile de gaz rusesc în Germania. Scholz nici macar nu a numit proiectul.

Olaf Scholz: „Vom fi uniți, vom acționa împreună! Vom face toți pașii necesari și toate măsurile necesare vor fi luate de noi toți, împreună.

Olaf Scholz mai că și-a dat ochii peste cap când încă un reporter a reformulat o întrebare

Reporter: Vă angajați astăzi să păstrați închis Nord Stream 2? Pentru că tot n-ați spus asta explicit.

Olaf Scholz:Așa cum am spus deja, acționam împreună. Suntem absolut uniti și n-o vom apuca în direcții diferite.

În schimb, Biden a declarat tranșant: „Dacă Rusia invadează și asta înseamnă tancuri și trupe care trec din nou granițele Ucrainei, atunci nu va mai fi niciun Nord Stream 2. O să-i punem capăt.

Reporter: Și cum o să faceți asta din moment ce proiectul este sub control german?

Joe Biden: Vă promit că o să putem face asta.

Între timp, Pentagonul a confirmat că Rusia continuă să adauge forţe militare în dispozitiv.

John Kirby: Chiar şi în cursul weekend-ului l-am văzut pe domnul Putin sporind capacitatea militară de-a lungul graniţei cu Ucraina şi în Belarus.

De asemenea, încă trei nave rusești din Flota Nordului au ajuns în Marea Mediterană pentru cele mai ample manevre navale ale Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Separat, rușii derulează manevre în mările Nordului, Ohoţk, în Oceanul Pacific şi în partea de nord-est a Atlanticului. Participa în total, peste 140 de nave şi aproximativ 10.000 de militari.

Pe de altă parte, CNN citează interceptări americane ale comunicațiilor ruse, potrivit cărora unii responsabili ai armatei ruse nu înțeleg care este planul lui Putin și au dat glas îngrijorării că o invazie a Ucrainei ar fi costisitoare și mult mai dificilă decât anticipează Kremlinul.

Reporter: Mai credeți că detensionarea situației este încă posibilă?

Joe Biden: Răspunsul e DA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.