Președinții PNL și PSD au făcut o vizită surpriză în Ucraina

0
195

Președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu s-a aflat marți, în secret, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă, totodată președinte al PNL. Vizita survine după cea a ministrului de Externe Dmitro Kuleba la București, săptămâna trecută. Ministrul ucrainiean venea în România după ce Marcel Ciolacu anunța la TV posibila renunțare la celebrele MiG-21 în favoarea Ucrainei…

Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, upremierul Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Bogdan Aurescu, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la masă cu Volodimir Zelenski. Potrivit unui comunicat al PSD, în cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, președintele Marcel Ciolacu a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina și a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să îl joace în procesul de reconstrucție de după război.

Președintele Camerei Deputaților și premierul României au mers în Irpin și Borodianka, localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva populației civile.

În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război și a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.

Astfel, Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.

Totodată, Ciolacu a susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România

„Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinătății. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanțe familiilor victimelor acestui război ilegal și nejustificat. Prin atrocitățile comise, Rusia lui Putin a contestat însăși temelia civilizației și democrației europene și occidentale. În fața dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar și răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanțele și bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei națiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite și comunitatea internațională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina! România și-a exprimat în toate forurile internaționale, și pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina. Nu putem avea ca parteneri de dialog o țară care preferă violența tancurilor în locul diplomației politice. Rusia trebuie izolată pe plan internațional, de aceea vom susține, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susținător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova și Georgia. Vom face acest lucru pentru că suntem legați de dorința unei vieți mai bune pentru cetățenii noștri, dar și de atașamentul față de libertate și democrație. Vom face acest lucru convinși fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranță și se va bucura de aceleași drepturi pe care le au toate minoritățile din Uniunea Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.

După întâlnirea cu premierul Denys Shmyhal, Ciolacu a spus că „România este pregătită să fie în prima linie pentru a ajuta la reconstrucția unei Ucraine puternice după război. Invazia ilegală a Rusiei a ridicat miza importanței strategice a Mării Negre și a pus România în prim planul unei noi realități economice. Obiectivul României este să joace un rol esențial în reconstrucția Ucrainei. Avem o graniță comună de 650 de km, valori democratice comune și dorința să fim principalul hub de stabilitate și securitate în această regiune. Porturile Constanța și Galați vor fi principalele puncte strategice de legătură între Ucraina și restul lumii. România trebuie să devină principalul punct prin care să se realizeze transferul mărfurilor ucrainene. În același timp, avem firme românești care sunt pregătite să participe activ la acest efort. Și sunt convins că puntea de legătură dintre cele două țări va fi tocmai numeroasa comunitate românească, ce contribuie și acum la bogăția și diversitatea societății ucrainene”.

Marcel Ciolacu observând distrugerile făcute de ruși

După întâlnirea cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, Marcel Ciolacu a spus că „Victoria Ucrainei va însemna stabilitatea și pacea în toată Europa Centrală și de Est, și aici mă gândesc și la Republica Moldova. Suntem alături de dumneavoastră, vă vom ajuta cu tot ce putem și vă sprijinim în parcursul european. Îmi doresc ca relațiile oficiale să reflecte deplin prietenia și solidaritatea pe care oamenii au arătat-o într-un mod atât de profund că există între țările noastre. Armata cu picioare de lut a lui Putin trebuie să se zdrobească de zidul ucrainean. Iar noi toți – națiunile libere și democratice, avem datoria să punem cât mai multe cărămizi ca acest zid să reziste până la capăt!”..

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a publicat, marţi seară, imagini de la întâlnirea cu oficialii români, precizând că fiecare astfel de vizită pe are o primeşte este un semnal important de solidaritate.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, față-n față cu Volodimir Zelenski. Președintele Volodomir Zelenski a mulțumit României pentru ajutorul acordat armatei sale, pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni și pentru tot ajutorul umanitar. „Vrem să vă mulțumim pentru tot ajutorul pe care ni l-ați acordat, pentru ajutorul acordat armatei noastre, pentru ajutorul acordat ucrainenilor care au fugit din cauza războiului în România și pentru tot ajutorul umanitar”, a declarat președintele ucrainean la întâlnirea de marți cu delegația română care a vizitat Kievul.

„Apreciem sprijinul apărării României, asistenţa umanitară şi poziţia clară privind politica de sancţiuni. Contăm pe susţinerea viitorului Ucrainei în Uniunea Europeană”, a transmis Zelenski.

Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, ar fi trebuit să viziteze miercuri 27 aprilie, împreună, capitala Ucrainei.

Cei doi lideri de partid au fost însoțiți și de Bogdan Aurescu, ministru de Externe (în spatele lui Ciolacu, în imagine) și de consilierul Iulian Chifu. Întrebat de la cine și când a primit invitația în Ucraina, dar și cum a fost stabilită delegația, Ciucă a răspuns: „Invitația am primit-o de la premierul Ucrainei. Ea a fost stabilită pe canalele diplomatice ale MAE. Primele elemente au fost stabilite în urmă cu aproape două săptămâni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.