Primăria Oradea se înscrie în programul „Rabla local”

0
162

Începând cu data de 21 aprilie 2023, are loc sesiunea de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, program derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Orădenii vor putea beneficia și ei de acest program național, după ce Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri înscrierea Primăriei Oradea în noul program.

Obiectul Programului constă în finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată pentru autovehiculul uzat având o vechime egală sau mai mare de 15 ani de la anul fabricației/înmatriculări (după caz), în schimbul predării acestuia spre casare de către persoana fizică ce îl deține în proprietate de cel puțin 5 ani.

Autoritatea publică locală va încheia contracte de finanțare cu persoanele fizice, prin care acordă un stimulent pentru casare în cuantum de 3.000 lei, sumă compusă din finanțarea AFM de 2.400 lei și finanțarea de 600 lei susținută de la bugetul local.

Primăria Oradea estimează că în municipiul Oradea ar putea beneficia de acest program maximum 5.000 de autoturisme uzate, care îndeplinesc condițiile de casare.

Având în vedere faptul că în municipiul Oradea momentan sunt înscrise peste 110.000 de mașini, pentru administrația locală este foarte important să reducă poluarea din oraș și un număr cât mai mare de orădeni să beneficieze de acest program. „Consider că este un proiect benefic, prin care putem să reducem poluarea în municipiul Oradea, prin casarea mașinilor poluatoare”, a declarat primarul Florin Birta, la votul din Consiliul Local.

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă în perioada 21-28 aprilie 2023. După această dată AFM analizează cererile de finanțare înaintate de către primării și, în funcție de sumele disponibile alocate programului Rabla Local, va selecta administrațiile locale participante. După ce Primăria semnează contractul de finanțare cu AFM, autoritatea lansează platforma pentru înscrierea persoanelor fizice în program, iar lista cu persoane înscrise se trimite fiecărei primării. Cetățenii prezintă Primăriei documentele justificative de eligibilitate și se încheie contractul de finanțare dintre primărie și cetățean. Urmează predarea autoturismului la un centrul de preluare după care se radiază autoturismul din circulație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.