Problema rinichilor

0
212

Rinichii sunt organe pereche, situate în zona lombară, sub torace, de o parte și de alta a coloanei vertebrale.

Rolul acestora este de a curăța sângele, de a elimina substanțele reziduale, de a filtra lichidele și de a menține un echilibru între sarea și mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. În cazul în care rinichii nu funcționează optim, substanțele reziduale și lichidele rămân în organism și cauzează edeme la nivelul membrelor, dificultăți de respirație și disurie (dificultăți de golire a vezicii urinare).

Dacă afecțiunea renală nu este tratată la timp, se poate instala blocajul renal sau insuficiența renală acută, situație care conduce la decesul pacientului.

Rolul rinichilor:

– mențin echilibrul apei în organism, dar și a concentrației de minerale sodiu, potasiu, magneziu și fosfor din sânge;

– după digestie, elimină substanțele reziduale din sânge, dobândite în urma expunerii la diverse substanțe chimice sau medicamente;
– produce renina – enzima care contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
– produce eritropoietina – hormonul care stimulează producerea de celule roșii din sânge;
– produce o formă activă de vitamina D (calcitriol), necesară pentru sănătatea oaselor.

Boli renale:

– insuficiență renală acută sau cronică,
– sindromul nefrotic,
– nefropatia analgezică,
– boala renala ateroembolică,

– nefrită cronică,
– sindrom congenital nefrotic,
– sindromul Goodpasture,
– nefrita interstitială,
– cancer renal,
– pietre la rinichi (litiază renală),
– glomerulonefrita membrano-proliferativ de tip I,
– glomerulonefrita membrano-proliferativ de tip II,
– nefropatia membranoasă
– glomerulonefrita,
– nefroblastom,
– nefrocalcinoza,
– diabet insipid nefrogen,
– nefropatie – IgA (boala Berger),
– boala rinichiului polichistic,
– glomerulonefrita streptococică,
– nefropatie de reflux,
– stenoza arterei renale,
– necroza renală papilară,
– pionefroza,
– acidoza tubulară renală de tip I,
– acidoza tubulară renală de tip II,
– tromboza venoasa renală,
– ptoza renală.

Pentru a păstra rinichii sănătoşi, mulți dintre noi trebuie să renunţe la unele obiceiuri. Aceasta este o listă cu unele obiceiuri ce trebuiesc evitate pentru a avea rinichi sănătoşi:

1. Abuzul de calmante

Un obicei prost, pe care mulţi oameni îl au, este de a lua calmante pentru dureri de intensitate mică, deoarece cele mai multe calmante pot afecta diferite organe, cum ar fi si rinichii, având efecte secundare grave. O cercetare recentă a arătat că luarea calmantelor pe o perioada mai lungă de timp, reduce fluxul de sânge şi deteriorează funcţiile renale.

2. Prea multă proteină

Supra-consumul de alimente bogate în proteine și carne roșie poate deteriora starea rinichilor. O dietă bogată în proteine este sănătoasă dacă nu suferiți de leziuni renale, iar medicul dumneavoastră vă recomandă un regim alimentar de proteine limitat. Aportul prea mare de proteine crește sarcina metabolică a rinichilor.

3. Fumatul

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, au declarat că fumatul este dăunător pentru aproape fiecare organ al corpului, inclusiv rinichii. Legăturile dintre bolile de rinichi și fumat au fost prezentate în mai multe studii.

4. Prea mult sodiu

Un alt rol al rinichilor este metabolizarea de sodiu pe care îl consumăm. Majoritatea aportului de sodiu trebuie să fie eliminat, şi sarea pe care o mâncăm este o excelentă sursă de sodiu, ceea ce înseamnă că, atunci cand mâncăm sărat excesiv, rinichii sunt ocupați să elimine sodiul, provocând un stres al rinichilor pe termen lung.

5. Ignorarea gripei şi a răcelii

Un obicei care poate provoca leziuni renale este ignorarea gripei comune şi a răcelii. Studiile arată că oamenii care au o istorie în a evita odihna în timp ce sunt bolnavi, au o boala renală.

6. Consumul de prea multă cofeină

Este o obișnuință ca ori de câte ori ne este sete, preferăm să bem, în loc de apă, sucuri și băuturi racoritoare. Multe dintre aceste băuturi conţin cafeină. Hipertensiunea arterială pune presiune pe rinichi, care îi poate deteriora, iar cafeina ridică tensiunea arterială.

7. Prea mult consumul de alcool

Atunci când bem alcool, ignorăm adesea cantitatea corespunzătoare adecvată pentru o bună sănătate. Consumul excesiv de alcool este un obicei care poate afecta grav rinichii. Alcoolul este plin de toxine care stresează și deteriorează rinichii.

8. Insomnia

În timpul nopţii, când dormim, ţesuturile organelor se regenerează. Prin urmare, de fiecare dată când nu avem un somn de bună calitate, procesul de regenerare este întrerupt, ducând la lezarea rinichilor și a altor organe.

9. Prea puțină apă

Cea mai mare cauza care dăunează rinichilor noștri este că nu bem suficientă apă. Activitatea principală a rinichilor noștri este de a balansa eritrocitele şi de a drena deşeurile metabolice din organism. Dacă organismul nu este corect hidratat, scade fluxul sanguin renal, ducând la acumularea de toxine în sânge.

10 Vezica plină

Acesta este un obicei pe care mulți dintre noi îl au. Diferite complicații la nivelul tractului urinar pot apărea, dacă lăsăm vezica plină de urină pentru un timp îndelungat: un exemplu de astfel de complicaţie este hipertrofia mușchiului detrusor, care poate duce la formarea de diverticuli. Un alt exemplu, care este cauzat de presiunea cronică pe rinichi, este hidronefroza (creștere a presiunii de urină în rinichi), în cele din urmă duce la disfuncţie renală şi chiar nevoia de dializă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.