Programul pentru Școli al Uniunii Europene (lapte și corn) devine „Mic dejun sănătos”

0
136

Senatul României a adoptat, la începutul săptămânii, participarea României la Programul pentru Școli al Uniunii Europene (lapte și corn). Programul a fost îmbunătățit, devenind „Mic Dejun Sănătos”. 

Proiectul merge mai departe la Camera Deputaților, for decizional. Noul program adoptat presupune creșterea numărului de porții de lapte și produse lactate, de la 3 la 5 pe săptămână, a fructelor și legumelor, de la două la 5 porții pe săptămână de copil. Cornul și celelalte produse de panificație au fost diversificate pentru a fi cu adevărat proaspete (trebuie consumate în 24 de ore de la producție) și pot fi înlocuite cu produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten.

Proiectul mai vizează și susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse și servicii achiziționate), posibilitatea de susținere a bugetelor prin decontarea în timp util (în prezent afectează cele mai vulnerabile comunități), utilizarea unor metode de achiziție pe lanțul scurt, posibilitate de indexare cu inflația, pentru a elimina situații în care furnizorii nu se prezintă la licitații (cum e cazul acum), măsuri educative pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de mediu și de concepte precum agronomie rurală şi evitarea risipei alimentare și monitorizarea programului în regim de date deschise.

Din 2017, România este participantă în Programul pentru școli al Uniunii Europene, susținut din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat. În anul școlar care tocmai a început, aproape 1,9 milioane de copii primesc lapte, corn și fructe la școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.