„Putin folosește același tip de diversiune precum Hitler!” Propaganda rusească, explicată în detaliu de politologul Cristian Pîrvulescu

0
543

Dincolo de „frontul terestru”, politologul Cristian Pîrvulescu analizează efectele agresiunii și ale dezinformării rusești împotriva Instituțiilor Europene și a României.

Rusia a invadat Ucraina, dar, „în eter” rădăcinile războiului mediatic purtat împotriva Europei civilizate, inclusiv a României, ating atât perioada ascensiunii lui Adolf Hitler, cât și a Războiului Rece.

Cristian Pîrvulescu

Cristian Pîrvulescu este analist politic, dar, în același timp, membru al Comitetului Economic și Social European. Din inima Europei, de la Bruxelles, propaganda și dezinformarea folosită astăzi de agresorii ruși pare inspirată de un trecut negru, care îl are în centrul exemplelor pe Adolf Hitler.

„Vladimir Putin folosește inclusiv un tip de propagandă de tip național – socialistă, pentru a justifica ocuparea regiunilor din Ucraina”, a declarat politologul.

Potrivit interlocutorului nostru, liniile propagandei rusești nu se deosebesc prea mult de cele sesizabile în trecutul dictatorial al altor personaje istorice de tristă amintire. Justificările lui Vladimir Putin, „argumentele” sale extremiste și mai ales destabilizarea statelor democratice de pe continent nu reprezintă decât versiuni noi ale aceluiași tip de dezinformare, al cărei țintă este inclusiv România.

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Putin protejează populația rusofonă prin aceeași propagandă cu care Führerul a justificat ocuparea Poloniei!”

Interlocutorul nostru a detaliat motivele pentru care este convins de similitudinea dintre situația care a dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și momentele la care asistăm astăzi, care au culminat cu agresiunea împotriva Ucrainei.

„Este exact aceeași propagandă pe care o folosea „Führerul” Adolf Hitler, pentru a justifica motivele ocupării regiunilor din Polonia, mai exact culoarul către Danzig, dar și protejarea populației germane. În același mod, Putin vrea să protejeze populația rusofonă”, ne-a declarat Pîrvulescu.

Potrivit analistului politic, deși tehnicile de dezinformare rămân similare, lumea occidentală pare să nu fi înțeles prea multe din precedentele istorice.

„Iată, așadar, că tacticile rusești nu sunt inovații extraordinare, dar sunt folosite într-un mod structurat isteric, și răspunsul la aceste manifestări este foarte dificil, în condițiile în care nu există solidaritatea tuturor actorilor”, a continuat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit partenerului nostru de dialog, reacția mediatică a Rusiei reprezintă o acțiune concertată, care vizează statele membre UE și, „de asemenea, ansamblul statelor democratice, însă trebuie să remarcăm faptul că unele sunt mai expuse decât altele”.

„Mă refer mai ales la noile democrații europene, unde nu există o susținere democratică suficientă, unde populația este ușor de manipulat, unde teoriile conspirației circulă dintotdeauna și unde neîncrederea în autorități a fost extrem de importantă pe vremea comunismului”, a detaliat politologul.

În România, tezele național–comuniste pleacă de la Burebista și ajung la… George Simion

Manipularea, ca și dezinformarea, sunt concepte–surori, care acționează în plan global. Deși România nu este parte combatantă în războiul ruso–ucrainean, țara noastră este membră NATO și UE, iar efectele acțiunilor Kremlinului nu au cum s-o ocolească. Dincolo de valul de refugiați pe care autoritățile de la București deja îl așteaptă, am dorit să aflăm dacă țara noastră este inclusă în grupul „noilor democrații europene”, mai puțin „versate”, la care a făcut referire Cristian Pîrvulescu.

„Evident că în această categorie intră și România, care este o țară unde teoriile conspirației au prosperat, mai ales din pricina pandemiei, dar chiar și înaintea acestui fenomen. Toate teoriile suveraniste sunt efectele tezelor național–comuniste. Potrivit acestora, istoria României, de la Burebista și Decebal, până la Nicolae Ceaușescu, iar acum ajungând chiar la George Simion, merge într-o singură direcție, care urmărește să permită poporului român să se impună în mod plenar”, a subliniat Pîrvulescu.

George Simion
George Simion, co-liderul unei formațiuni politice sau instrument de manipulare?

Părerea membrului Comitetului Economic și Social European este că respectivele „teze” au fost reșapate și că nici măcar n-au fost schimbate în mod radical, „însă oamenii care au fost educați în respectivul spirit, care au auzit aceste povești în familie, au aderat la ele pentru că li s-au părut inteligibile. Aici apare problema. Aceste istorii par inteligibile, mai ales atunci când nu există un spirit critic care să le contracareze”.

Dincolo de conceptul în sine, am dorit să aflăm cum se manifestă, în mod exact, propaganda rusească împotriva României. Subiectul datează de zeci de ani și a creat în jurul său un curent de opinii pro și contra, dar și variante tot mai fanteziste.

„Acest tip de intervenție se produce pe toate canalele și, în primul rând, pe rețelele sociale: Facebook, Instagram, Tiktok, numai că sistemul este mult mai rafinat. Nu există o propagandă rusească împotriva României, ci împotriva UE. Dar iată un exemplu: De ce România trebuie să se împotrivească Rusiei și de ce nu urmează calea Ungariei? Ce nevoie are România de UE? Ce  avantaje aduce UE? Și tot așa…”, a venit răspunsul lui Cristian Pîrvulescu.

De altfel, certitudinea partenerului nostru de dialog este că existența statelor democratice, aflate la periferia „imperiului neo-țarist”, deranjează cel mai mult regimul dictatorial al lui Vladimir Putin.

Victimizarea, „scuza” principală a unui program de intoxicare publică

Să revenim, însă, la războiul aflat în desfășurare și la modul în care Moscova și-a „prefațat” intervenția militară cu o acțiune mediatică agresivă, de proporții, îndreptată împotriva Ucrainei, dar și a UE.

Încă din anul 2015, există site-ul euvsdisinfo.eu, un proiect pilot al Grupului de lucru Est StratCom, aparținând Serviciului European de Acțiune Externă. Mobilul acestei platforme online este dezamorsarea campaniilor de dezinformare ale Rusiei, care afectează Uniunea Europeană.

„După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014, și agresiunea militară împotriva Ucrainei, Rusia a desfășurat o campanie de dezinformare susținută, coordonată și controlată de stat, care vizează populația rusă, țările vecine cu Rusia, Uniunea Europeană și nu numai, având ca scop în special influențarea publicului”, se precizează într-unul dintre articole, preluat și de cotidianul Adevărul.

De fapt, aspectul principal al agresiunii mediatice generată de Federația Rusă este fabricarea unui tip de victimizare. Receptorul respectivelor „fake news” promovate pe diverse canale ajunge, de multe ori, la convingerea că intervențiile în forță ale Kremlinului sunt îndreptățite și nu reprezintă, nicidecum, acte expansioniste.

„Într-adevăr, tema este legată de faptul că ar exista o acțiune concentrată împotriva Rusiei, care este împiedicată să-și demonstreze potențialul. Vladimir Putin ne explica faptul că Ucraina nu există și că această țară nu reprezintă decât o invenție, rezultatul artificial al unei împărțiri teritoriale. Iar, din aceste motive, ea trebuie să dispară”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Rețele de socializare
Rețelele de socializare, un „vehicul” excelent pentru campaniile de manipulare

O „invitație” la borcanul cu miere, pentru România, Polonia și Ungaria

Imediat, analistul politic a făcut referire la unul dintre discursurile recente ale președintelui Federației Ruse, care argumenta lipsa legitimității țării vecine. În acest sens, intervievatul nostru a amintit: „Mai mult, Putin a făcut o invitație României, Poloniei și Ungariei să participe alături de Rusia la împărțirea Ucrainei. A spus-o direct, că aceste țări au fost văduvite de teritorii în momentul creării Ucrainei”.

„Iar acum, Rusia dorește să-și redobândească partea care îi revine, ceea ce înseamnă că și celelalte state își pot recupera, de asemenea, teritoriile. Vorbim despre un alt tip de atitudine îndreptată împotriva sistemului internațional de tratate, pe care Putin o folosește pentru a dezbina UE. De fapt, singura șansă pe care o are liderul de la Kremlin este să-și dezbine adversarii”, a punctat Pîrvulescu.

I.V Stalin Nikita Hrusciov
Stalin și Nikita Hrusciov, „așii” dezinformării de tip sovietic

„Presa americană minte”, un laitmotiv de pe vremea lui Stalin

În luna decembrie a anului trecut s-a petrecut unul dintre cele mai interesante cazuri de dezinformare. Mai exact, publicația „Moscow Times” a lansat teza potrivit căreia americanii urmau să lanseze un atac cu arme chimice în Ucraina. Totul pornise de la afirmațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, iar o parte din mass-media românească a preluat declarațiile ministrului de Externe al Ucrainei, care a dezmințit, categoric, insinuările Rusiei.

Cristian Pîrvulescu a comentat pe larg și acest aspect: „La vremea aceea, americanii avertizau deja asupra concentrării trupelor și a iminenței atacului împotriva Ucrainei, mobilizând opinia publică internațională, iar „Moscow Times” pur și simplu voia să sugereze că SUA va crea o diversiune. Motivul era justificarea propria lor minciuni. „Presa americană minte” este un element central al propagandei sovietice, ba, mai mult decât atât, „nu face decât să provoace”. Acolo unde este evident că provocările vin din partea Rusiei, ele sunt puse pe seama adversarilor. Este exact aceeași politică pe care a folosit-o și Stalin”.

Părerea interlocutorului nostru este că, în privința propagandei, vorbim doar despre instrumente reinventate, mai exact despre adaptarea vechilor teorii ale conspirației la rețelele sociale, acțiune care mărește forța și impactul acestor tehnici. Observăm, așadar, că discutăm despre aceleași idei funcționale încă din vechime, adaptate la zilele noastre, dar care rămân foarte periculoase. Spre exemplu, Cristian Pîrvulescu a amintit propaganda anti-COVID-19, în comparație cu tezele sovietice privind SIDA.

„În anii ’80, KGB-ul lansa același tip de zvonuri, potrivit cărora era vorba despre o construcție occidentală făcută în laborator, care era menită să împuțineze populația, etc. În egală măsură, avem povestea Sputnikului, cel mai bun și cel mai rapid vaccin din câte se puteau inventa. Aici există o concurență cu China, dar asta contează mai puțin”, a punctat politologul.

Protestatari anti-Putin Londra
Vladimir Putin, demonizat de protestatarii londonezi, din pricina discursului său violent

Discursul incitator la ură, pe masa Comisiei Europene și a Consiliului Europei

Discuția este, însă, amplă, și rădăcinile istorice țin de așa numitele „teorii ale conspirației”, care au făcut vâlvă timp de sute de ani: „Tezele anti-semite din Protocoalele Înțelepților Sionului au fost readaptate și iau forma „conspirației Big Pharma”, adică a marilor companii farmaceutice, care ar reprezenta o altă formă a dominației evreiești asupra lumii. Nu se inovează nimic, iar motivul este simplu. Oamenii sunt obișnuiți cu anumite teorii ale conspirației, care trebuie doar confirmate, pentru că, în orice societate, ele circulă liber”.

Cristi Pîrvulescu susține că instrumentele cu care sunt combătute teoriile conspirației nu sunt foarte cunoscute și, de asemenea, nici foarte populare. În momentul de față, Comisia Europeană încearcă să propună o serie de instrumente cu care aceste chestiuni să poată fi combătute, nu doar la nivel național, ci și la nivel continental.

„Un exemplu este discursul incitator la ură, promovat în mod masiv de teoriile conspirației. Există o propunere de directivă în privința combaterii antisemitismului, iar în ceea ce privește discursul incitator la ură există o comunicare menită să propună Consiliului să permită folosirea Articolului 83 din Tratatul de la Lisabona, care prevede că, în cazul unei decizii unanime a Consiliului, oferă acestuia dreptul să elaboreze o directivă, în mod oficial”, a argumentat Pîrvulescu.

Există, însă, o mică „hibă”, în privința procedurii: „Problema este dacă va fi sau nu unanimitate. Președinția franceză s-a lovit de problemele discursului incitator la ură, care au generat crime. Nu vorbim despre acte teroriste, ci despre crimele care au urmat discursului incitator la ură…”

Pornind de la cazul acțiunilor manipulatoare „made by Kremlin”, concluzia lui Cristian Pîrvulescu este că, „din punctul de vedere al forurilor europene, avem de-a face cu o serie de instrumente aflate în lucru și care, împreună, pot ajuta la combaterea acestei progagande rusești, pentru că este evident că avem nevoie de două tipuri de instrumente, unele cu efecte rapide și altele cu efecte pe termen mediu și lung”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.