Represiunea sângeroasă a dictaturii din Kazahstan

0
194

Kasim Tokaev, președintele Kazahstanului, țară cu un regim autoritar, a anunțat vineri că „ordinea constituțională a fost restabilită” și că a dat ordin forțelor armate să tragă în plin, fără avertisment, în protestatarii pe care i-a numit „teroriști”, transmite Associated Press. Într-o declarație televizată, președintele a spus că „teroriștii care nu se predau vor fi uciși”.

Kassym-Jomart Tokayev în momentul depunerii jurământului ca președinte al Kazahstanului

El a adăugat că „20.000 de bandiți” au atacat principalul oraș Almatî, epicentrul protestelor declanșate de o creștere a prețului combustibilului. Tokaev a dat vina pe „terorişti” instruiţi în străinătate, fără să prezinte vreo dovadă în acest sens. În aceeași intervenție televizată, Tokaiev a spus că forțele de menținere a păcii trimise din Rusia și din statele vecine au sosit la cererea sa și se află temporar în țară pentru a asigura securitatea.

Forțele din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) conduse de Rusia au aproximativ 2.500 de soldați. Tokaiev i-a adus „mulțumiri speciale” președintelui rus Vladimir Putin pentru trimiterea de trupe.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne din Kazahstan a anunțat vineri că au ucis 26 de participanți la protestele de stradă recente și a reținut alte peste 3.000 de persoane, a raportat vineri postul de televiziune Khabar-24.

„Bandiții” și „teroriștii” amenință puterea dictatorială din Kazahstan

„În total, peste 3.000 de criminali au fost reținuți, alți 26 uciși și 18 teroriști înarmați au fost răniți”, transmite postul de televiziune kazah Khabar-24, citând Ministerul de Interne din Kazahstan.

Ministerul de Interne mai transmite 18 polițiști au fost uciși și alți 750 au fost răniți în timpul protestelor.

Kazahstanul este o fostă republică sovietică, rămasă în sfera de influență a Rusiei, aici fiind celebrul centru de lansare a rachetelor Baikonur, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume. Rusia nu poate renunța la el și de aceea va susține pe deplin regimul antidemocratic actual

Starea de urgență a fost instituită în tot Kazahstanul din cauza protestelor în masă care au izbucnit în orașele Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangistau din sud-vestul țării pe 2 ianuarie, acolo unde locuitorii au protestat împotriva creșterii prețului combustibilului. Rusia a trimis deja 3.000 de soldați în Kazahstan care participă la reprimarea protestelor.

Valoarea preliminară a pagubelor cauzate de revoltele din Almatî s-a ridicat la 44 de miliarde de tenge (aproximativ 100 de milioane de dolari). Evaluarea a fost făcută de Camera de Comerț din Kazahstan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.