Rubla rusească a atins un nou minim istoric. Banca Centrală a Rusiei intervine pe piață pentru a „stabiliza situaţia”

0
312

Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că a început „intervenţiile” pe pieţele valutare pentru a „stabiliza situaţia” după căderea rublei, într-un moment în care Rusia a lansat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, transmite AFP.

În jurul orei 07,53 GMT, un dolar american era cotat la 49,26 dolari, după ce cu 30 de minute mai devreme a ajuns până la 49,72 de ruble, în timp ce moneda euro era cotată la 61,43 ruble, după ce anterior a trecut pragul de 62 de ruble pentru un euro. Precedentele recorduri au fost înregistrate în cursul şedinţei din 7 noiembrie, când dolarul a fost cotat la 48,64 ruble iar moneda euro la 60,27 ruble.

„Pentru a stabiliza situaţia pe piaţa financiară, Banca Rusiei a decis să înceapă intervenţiile pe pieţele de schimb”, a informat instituţia într-un comunicat de presă.

Aceste măsuri sunt destinate de asemenea „furnizării de lichidităţi suplimentare în sectorul bancar rus”, ameninţate de sancţiunile occidentale, conform Agerpres.

Ruble – bancnote și monede

„Banca Rusiei va asigura menţinerea stabilităţii financiare şi continuitatea operaţiunilor instituţiilor financiare, utilizând toate instrumentele necesare”, se mai arată în comunicatul de presă, instituţia dând asigurări că „are planuri clare de acţiune pentru toate scenariile”.

Intervenţia Băncii Centrale vine pe fondul unei deprecieri de 9% înregistrată joi dimineaţa de rubla rusească, care a atins un nou minim istoric. În jurul orei 5:42 GMT, rubla a coborât pentru prima dată până la un curs de 90 de ruble pentru un dolar.

Separat, Bursa de la Moscova a reluat joi tranzacţiile, după o suspendare temporară, şi imediat a înregistrat o cădere de aproape 14%. Indicele Moex (în ruble) înregistra un declin de 13,97% în timp ce indicele RTS (în dolari) a înregistrat o cădere de 20,16%, potrivit cifrelor publicate de platforma financiară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.