Rusia a provocat 80% din decolările de urgență ale avioanelor NATO din Europa

0
307

​Avioanele de luptă ale NATO au decolat de urgență de aproape 400 de ori în Europa în 2021, în principal pentru a controla aeronave care zburau fără preaviz în apropierea spaţiului aerian aliat, din care 80% dintre misiuni au fost ca răspuns la survoluri militare ale Rusiei, relatează DW și Agerpres.

Un avion radar al NATO, numit Airborne Warning And Control System (AWACS) 

Mai exact, avioane ale NATO au decolat de urgenţă în 370 de rânduri în Europa anul acesta, 290 de zboruri venind ca răspuns la acțiuni ale Rusiei, potrivit unui comunicat de presă remis de Alianță. NATO a arătat că dispune de peste 60 de avioane de vânătoare aflate „în alertă maximă” în toată Europa pentru a reacţiona atât la zboruri militare neanunţate, precum şi la avioane civile care, în caz de deturnare sau de probleme tehnice, pierd comunicarea cu controlorii de trafic aerian.

Un bombardier rusesc Tu-95 Bear interceptat de un Eurofighter Typhoon al NATO

NATO dispune de două centre de operaţiuni aeriene care monitorizează toate mişcările aeriene pe continent: unul în Germania pentru a deservi nordul Europei şi altul în Spania, pentru a supraveghea sudul continentului.

„Avioanele de luptă ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să decoleze dacă se detectează zboruri neverificate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. NATO este vigilentă şi vom face mereu tot ceea ce trebuie pentru a ne proteja şi apăra toţi aliaţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Misiunile NATO din Europa

Majoritatea interceptărilor din 2021 au avut loc în regiunea baltică, unde NATO operează o misiune de supraveghere aeriană pentru Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit comunicatului citat. Totuşi, operaţiunile se desfăşoară „în general” fără incidente şi foarte puţine avioane intră în spaţiul aerian aliat.

Renumitele avioanele F-15E americane ale 336th Fighter Squadron au ajuns la Câmpia Turzii, pentru sprijin aerian

„Avioanele NATO se ridică de la sol pentru a identifica aeronava care se apropie şi o escortează în afara zonei”, se menţionează în comunicatul NATO. Alianţa Nord-Atlantică dispune de misiuni de control similare pentru a proteja spaţiile aeriene ale României, Albaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Sloveniei, Bulgariei şi Islandei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.