Artă naivă în zile de pandemie

0
178

Un salon internațional la Oradea nu e puțin lucru. În zile normale, un aflux de turiști din țară și străinătate ar fi crescut numărul vizitatorilor Oradiei, veniți la vernisaj. În plin val patru al pandemiei, însă, evenimentul s-a limitat la o mână de fani și o sumedenie de fotografi, cam 20 în total.

Sâmbătă, 20 noiembrie, la muzeul din Cetate, s-a ținut vernisajul Salonului Internațional de Artă Naivă, aflat la a treia ediție. El vine după pauza pandemică de anul trecut și oferă vizitatorilor un impresionant număr de 84 de lucrări, realizate de 42 de artiști, din 15 țări: România, Spania, Franța, Italia, Germania, Ungaria, Finlanda, Polonia, Lituania, Grecia, Israel, SUA, Columbia, Argentina, Brazilia. Tablourile, de diferite dimensiuni, sunt dispuse în patru încăperi de la etajul doi al Palatului Princiar din Cetate, în sediul Muzeului Orașului Oradea.

Vernisajul a fost onorat de prezența a doi episcopi, cel al Bisericii Greco-Catolice, Virgil Bercea și cel al Bisericii Romano-Catolice, László Böcskei. Episcopul ortodox nu este un consumator de evenimente culturale, nici în vreme de pandemie, nici în vremuri normale… Oricât de internațional ar fi fost acest salon, președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan și elevul său, primarul Oradiei Florin Birta, nu au considerat că trebuie să dea valoare acestui eveniment, lipsind. Primăria a fost reprezentată de istoricul universitar Ionuț Ciorba.

Gazdele evenimentului au fost artistul Mihai Dascălu, sufletul manifestării, Cornel Abrudan,  șeful secției Artă de la Muzeul Țării Crișurilor, și Florin Mariș Hinsu, șeful Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, cele două instituții fiind coorganizatoare. Mihai Dascălu consideră că potențialul unui astfel de salon este „uriaș”, fiind o componentă esențială a turismului cultural. Salonul se bucură și de popularizarea realizată de OTL, pe mijloacele de transport orădene. Această expoziție de pictură naivă, plină de culoare și lumină, va fi deschisă până în luna februarie a anului viitor, neexistând încă o dată limită clară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.