Se revine la „FC Bihor”!

0
307

E sigur, din sezonul viitor CA Oradea își schimbă denumirea în FC Bihor!

Echipa de fotbal CA Oradea 1910 este lider în Liga 3, Seria 10, la finele stagiunii de toamnă, cu trei etape înainte de sfârșitul sezonului regulat. Clubul este susținut financiar de primăria orădeană, prin CSM Oradea. Președintele CSM Oradea, Șerban Sere a anunțat, într-o conferință de presă, că se fac demersurile pentru ca, din sezonul 2022-2023, echipa să se numească FC Bihor Oradea. CA Oradea 1910 a fost înființată în 2016, de către un grup de iubitorii ai fotbalului, condus de Florin Mal. Proiectul, susținut de Primăria Oradea avea să renască viața fotbalului orădean la nivel de seniori. Cu pași mărunți, dar siguri, CAO a ajuns din Liga 5 până în Liga 3. În plus, a apărut colaborarea cu CSM Oradea.

În vara acestui an, conducerea CA Oradea 1910 a decis să se retragă. „Vă mulțumesc tuturor celor implicați, de la suporteri, la finanțatori, sponsori, jucători, antrenori și voluntari pentru susținerea arătată proiectului de renaștere a fotbalului bihorean. Vă mulțumim pentru sentimentele și momentele frumoase trăite împreună”, spunea, la vremea respectivă, Florin Mal, fost președinte și inițiator al proiectului ACS CAO 1910 Oradea.

De la 1 septembrie 2021, frâiele clubului susținut de Primăria Oradea au fost preluate de fostul arbitru de primă ligă, Laurențiu Danșa, care a devenit președinte. Tandemul CSM Oradea – CA Oradea 1910, prin conducătorii săi: Șerban Sere respectiv Laurențiu Danșa, s-au adresat Federației Române de Fotbal pentru a cunoaște, în detaliu, pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru schimbarea numelui CAO în FC Bihor. „Împreună cu Şerban Sere, am fost recent la București, unde am discutat cu șeful Comisiei Juridice a FRF detaliile, astfel că știm ce trebuie făcut”, a precizat Laurențiu Danșa. În acest moment echipa orădeană are asigurat matematic locul în play off, unde participă primele patru clasate. Vor urma cele trei etape din sezonul regulat și alte 9 etape în play off.

Dacă echipa orădeană se menține pe una dintre primele două poziții ale clasamentului va juca „FINAL FUOR” de promovare, Seria 10 urmând a se încrucișa cu Seria 9 din Liga 3 (100% cu FC Hunedoara și mari șanse ca a doua să fie Metalurgistul Cugir). Se vor juca semifinalele (Locurile 1 cu Locurile 2) iar apoi, câștigătoarele, vor disputa finala, un singur loc fiind disponibil pentru promovarea în Liga 3. Practic, în acest moment, CAO este în cursa pentru promovare. Bugetul echipei orădene este de 350.000 euro pentru Liga 3, sub cel al unor echipe ca Minaur Baia Mare și SCM Zalău.

„Dacă se va reuși promovarea în Liga 2, chiar din acest sezon, va exista susținere financiară din partea Primăriei”, a adăugat Laurențiu Danșa, conștient că pentru a activa în Liga 2 bugetul actual ar trebui dublat. În această privință, Șerban Sere este mai rezervat considerând că vor trebui atrase fonduri private întrucât Primăria Oradea nu ar putea susține, în totalitate, performanța la nivel de ligă secundă, date fiind investițiile făcute în dezvoltarea orașului. Însă oficialul de la CSM Oradea a dat asigurări privind schimbarea denumirii: „Clubul Sportiv Municipal a înregistrat la OSIM mărcile FC Bihor Oradea și FC Bihor 1902”, a precizat Șerban Sere care a mai precizat: „Nu doar că au fost stabilite modalitățile juridice prin care se va reveni la numele de FC Bihor, un nume nu la fel de galonat precum este CAO, dar iubit de mai mulți pasionați de fotbal din județ, dar s-au și pus bazele unui proiect în acest sens. Cum excelent puncta cineva, CAO este echipa bunicilor noștri în timp ce „Bihorul” este un nume cu care rezonează mult mai mulți contemporani”. Șerban Sere a lansat o invitație cluburilor juvenile din Bihor, să se alăture proiectului prin punerea în valoare, la parametri maximi, a Centrului de Copii şi Juniori al CSM Oradea. Ideea este ca fotbaliștii produși în Bihor să joace pentru FC Bihor. „Dorim ca Bihorul și Centrele de Juniori să producă 7-8 jucători, care, împreună cu 3-4 fotbaliști de valoare aduși, să alcătuiască viitoarea echipă a FC Bihor. În acest context a fost perfectat un acord cu Zenit Oradea, club de juniori patronat și antrenat de Zeno Bundea, care prevede ca vârfurile produse aici să ajungă la CSM Oradea, iar apoi la FC Bihor”, a menționat Sere. Invitația rămâne deschisă și pentru celelalte cluburi juvenile a căror muncă ar avea și finalitate.

Ultimul sezon jucat în Liga 1 a fost 2003-2004, sub denumirea de FC Oradea. Echipa a mai jucat un baraj de promovare în Liga 1 în 2006, ratat în „triunghiularul cu Unirea Urziceni și Forex Brașov. În 2011, sub numele de FC Bihor, echipa a promovat în Liga 1, dar clubul se afla în insolvență, motiv pentru care n-a primit licența pentru a activa în Liga I. Datoriile istorice n-au mai putut fi plătite, iar falimentul a fost declarat în februarie 2016, când FRF a exclus echipa orădeană din Liga 2. Acela a fost sfârșitul.

Victor Mihalcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.