Șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale vor primi pedepse cu închisoarea

0
252

Legea prin care șoferii implicați în accidente mortale sub influența alcoolului, drogurilor sau conducând fără permis vor primi pedepse de închisoare cu executare a fost promulgată la sfârșitul săptămânii trecute.

Cunoscut drept „Legea Anastasia”, actul normativ a fost denumit astfel în memoria fetiței de 4 ani care a fost ucisă în față casei de o șoferița de 28 de ani fără permis. 

Potrivit statisticilor Eurostat, România a fost în 2022 țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese în accidente rutiere raportat la populație. Au fost înregistrate 86 de victime la un milion de locuitori în România, în timp ce în Suedia s-au înregistrat doar 21 de victime. Media la nivelul UE a fost de 46 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori.

Conform noilor reglementări, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul unui accident de circulație în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise, iar vinovatul se află într-una dintre următoarele situații:

  • Conducerea fără deținerea unui permis de conducere valid;-
  • Deținerea unui permis de conducere neadecvat categoriei vehiculului în cauză, sau suspendarea, retragerea sau anularea permisului de conducere;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere, cu o concentrație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Această măsură are scopul de a încuraja respectarea regulilor de circulație și de a asigura siguranța în trafic. Se dorește trimiterea unui semnal clar că astfel de comportamente iresponsabile și periculoase nu vor fi tolerate și vor fi sancționate cu închisoarea cu executare.

Legea reprezintă un pas important în direcția creării unui mediu rutier mai sigur și a reducerii numărului de accidente mortale cauzate de astfel de comportamente nesăbuite. Se speră că prin impunerea pedepsei cu închisoarea, va crește conștientizarea asupra riscurilor și se va descuraja conducerea sub influența substanțelor interzise sau fără permis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.