Spionajul SUA: Serviciile ruse „fabrică” un videoclip prin care vor înscena, cu ajutorul actorilor, un atac al ucrainenilor

0
160

SUA susțin că Rusia se pregătește „să fabrice” un pretext pentru o invazie în Ucraina, folosindu-se de un fals videoclip care ar pune în scenă un presupus atac împotriva Rusiei, relatează presa internațională, citând surse din serviciile americane de informații.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat oficial că SUA au dovezi că Moscova intenţionează să producă un film cu un fals atac ucrainean asupra Rusiei, pe care îl va folosi ca pretext pentru a invada Ucraina.

„Credem că Rusia ar putea produce o înregistrare video de propagandă foarte violentă, care ar arăta cadavre şi persoane jucând rolul unor rude îndoliate, precum şi imagini cu locuri care ar fi fost distruse cu echipamente militare ucrainene sau occidentale”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-o conferinţă de presă.


Oficialii americani spun că au dovezi că Rusia a pus la cale un plan, aprobat la nivel înalt la Moscova, pentru a crea un fals pretext pentru invadarea Ucrainei. Astfel, forțelor ucrainene li se va imputa un atac ce ar putea implica presupuse victime nu doar în estul Ucrainei, ci și în Rusia, a anunțat The Washington Post.

Detaliile planului au fost declasificate de serviciile secrete americane și ar urma să fie dezvăluite joi de către administrația Biden, au declarat pentru The Washington Post patru persoane familiarizate cu acest subiect. Cotidianul reamintește că luna trecută, administrația americană a avertizat că Moscova a trimis agenți în estul Ucrainei, posibil pentru a pregăti operațiuni de sabotaj.

Un oficial de rang înalt din cadrul administrației Biden a confirmat pentru CNN că SUA dispun de informații care sugerează că serviciilor de informații ruse vor produce un videoclip de propagandă ce va înscena o presupusă explozie, prezentând imagini cu locații și echipamente militare distruse, cadavre și actori ce vor juca rolul unor persoane îndurerate. Rusia ar fi recrutat deja actori care să fie implicați în falsul atac, spun serviciile americane.

În presupusul atac ar putea fi implicată o dronă a Turciei, pentru a da vina pe NATO

De asemenea, americanii cred că echipamentul militar folosit în videoclipul atacului înscenat va fi făcut să pară că este ucrainean sau de la o națiune aliată. Astfel, filmulețul ar putea include imagini ale dronelor Bayraktar, pe care Turcia le-a furnizat Ucrainei, iar în felul acesta va fi implicată și NATO în atac.

Falsul atac din videoclip ar urma să fie îndreptat împotriva teritoriului suveran al Rusiei sau împotriva populației rusofone, a mai spus oficialul citat de CNN.

În felul acesta, Rusia ar arăta că există o amenințare la adresa securității Rusiei și că s-ar justifica o operațiune miliară. „Acest videoclip, dacă va ajunge în spațiul public, i-ar putea oferi lui Putin scânteia de care are nevoie pentru a iniția și justifica operațiunile militare împotriva Ucrainei”, a explicat oficialul.

Dacă Rusia decide să schimbe modul în care se raportează la teritoriile separatiste din estul Ucrainei – de exemplu, dacă decide să le considere republici independente și nu parte a Ucrainei, în urma unei decizii a Parlamentului rus, care este în prezent în curs de examinare – atunci Moscova ar putea pretinde că asta a determinat Ucraina să atace forțele pro-ruse din est, au explicat oficiali ai administrației Biden.

Washingtonul ar urma să facă publică această acuzație specifică tocmai pentru a „descuraja” Rusia să dea curs unor astfel de planuri. „Nu știm în mod categoric că aceasta este calea pe care o va urma Rusia, dar știm că este o opțiune luată în considerare”, a declarat adjunctul consilierului american pentru securitate națională, Jonathan Finer, într-un interviu acordat presei.

Un oficial guvernamental britanic, citat de The New York Times, a declarat că Londra a făcut propria analiză a informațiilor americane și că crede, de asemenea, că Rusia plănuiește să creeze un pretext pentru a da vina pe Ucraina pentru un atac. Detaliile informațiilor, a spus oficialul, sunt „credibile și extrem de îngrijorătoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.