Transplant reușit! Ionuț Mânz a fost externat

0
1460

Tânărul fotbalist bihorean, Ionuț Mânz (30 de ani) a suportat cu bine transplantul de rinichi. Transplantul de rinichi suportat de Ionuț Mânz, donatoare fiind mama sa, a reușit. Rinichiul a funcționat din primele secunde după transplant. Ionuț a fost externat miercuri, la mai puțin de o săptămână după transplant, dar rămâne sub supraveghere.

Tânărul fotbalist bihorean Ionuț Mânz a trecut cu succes de un transplant de rinichi

Pe 11 februarie, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Bolnavului, Spitalul Sf. Constantin din Brașov sărbătorea un succes, prin reușita primului transplant de rinichi din anul 2022. Echipa medicală coordonată de profesorii dr. Ioan Coman și prof. dr. Nicolae Crișan, împreună cu medicul anestezist Alexandru Cealan și dr Andreea Popianaș alături de asistentele Anca Jecan și Georgiana Pistol au operat cazul lui Ionuț Mânz, un tânăr de 30 de ani, diagnosticat cu insuficiență renală în stadiu final. Donatoare a fost mama lui, Lucia, iar intervenția a presupus recoltarea rinichiului stâng de la mamă, prin tehnica DaVinci (un robot de ultimă generație), realizată de emblematica echipă de urologie prezentată în rândurile de mai sus. 

Aspect de la operație

Intervenția la receptor a durat aproximativ două ore, rinichiul fiind implantat la nivelul vaselor iliace drepte și vezicii urinare. Aici echipa a fost formată din doctorii: Bogdan Moldovan, Viorel Rusu, Costel Rad, Radu Pisică, Vlad Untaru, alături de asistentele Angela Cotoară, Sabrina Marica, Miruna Rășină și Diana Șerban.

Conform comunicatului postat de Spitalul Sf. Constantin din Brașov, rinichiul a funcționat imediat, fapt probat de ecografia Doppler, efectuată de dr. Dragoș Lupu. Apoi pacienții au fost preluați pentru supraveghere în terapie intensivă, terapia post-transplant fiind coordonată de nefrolog dr. Mihaela Verzan.

Pe lângă persoanele menționate, întregul colectiv de la blocul operator, secția de terapie intensivă și secția de chirurgie generală și transplant și-a adus contribuția la bunul mers al acestor intervenții complexe. 

Jucătorul Ionuț Mânz

Doamna Lucia a fost preluată de medici pe data de 10 februarie, ora 8 dimineața. Două ore mai târziu a fost rândul lui Ionuț să fie prelat în blocul operator. Transplantul a decurs perfect. O zi mai târziu, mama se afla în salon, iar Ionuț era încă pacient la ATI, apoi, după amiază, făcea primi pași! Ecografia arăta bine, iar creatinina scăzuse enorm, lucru care reprezenta un semn de bine. Apoi, lucrurile au decurs din ce în ce mai bine. În câteva zile analizele lui Ionuț erau în parametri optimi. Mama lui a fost externată luni, 14 februarie, iar a doua zi ieșea de la terapie intensivă și Ionuț. Miercuri, 16 februarie, a fost externat și Ionuț, analizele efectuate oferind rezultate perfecte. Ionuț Mânz nu va sta însă departe de spital în următoarele 10 zile. I s-a pus la dispoziție un apartament, în incinta spitalului privat din Brașov, unde stă alături de familie.

„Trebuie să mai rămân 10 zile. Apartamentul este în curtea spitalului. Deocamdată mă obișnuiesc cu medicația, iar în această perioadă efectuez analize în zilele de joi și luni”, ne-a spus Ionuț. „Mă bucur că am atât de mulți prietenii și am primit sute de mesaje, dar și ajutorul lor. Vă iubesc prieteni dragi, vă mulțumesc de ajutor și abia aștept să ne vedem acasă!”, a mai spus Ionuț.

Victor Mihalcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.