Ungaria este acuzată de „înșelătorie” după ce a declarat că a primit 540.000 de refugiați care au fugit din calea războiului din Ucraina. Mai precis, guvernul de extremă dreapta al Ungariei a fost acuzat că a „umflat” numărul de refugiați ucraineni pe care îi adăpostește, pentru a încerca să obțină multe fonduri europene.
Cu câteva zile înainte de alegerile generale, administrația Fidesz a lui Viktor Orbán – care și-a trâmbițat anterior ostilitatea față de cei pe care îi consideră migranți ilegali – a susținut că a acceptat mai mulți refugiați care fug din Ucraina decât orice altă țară vecină după ce a luat în considerare populația Ungariei de 9,6 milioane de locuitori.
Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că Ungaria a primit peste 540.000 de persoane care fugeau din calea războiului, o cifră, potrivit lui, între cinci și șase refugiați pentru fiecare 100 de locuitori maghiari.
Ungaria, prinsă cu minciuna de un ONG
Cu toate acestea, Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG pentru drepturile omului dedicat ajutorării refugiaților, a calificat statisticile drept „înșelătoare” și a declarat că majoritatea celor care au sosit au călătorit ulterior în alte țări. Numărul de refugiați din Ungaria este mult mai mic decât cifrele oficiale, a insistat comitetul.
De asemenea, a afirmat că guvernul ungar nu a luat măsuri adecvate pentru a-i informa pe cei care au ales să rămână în țară cu privire la dreptul lor la protecție și a adăugat că eforturile de comunicare ale Ungariei au fost mai puțin importante decât cele ale vecinilor Polonia și Slovacia, care au pus la dispoziție formulare online pentru a solicita protecție.
Care este adevărul cu privire la numărul de refugiaţi
În ciuda exodului masiv din Ucraina, până la 27 martie, conform cifrelor oficiale, doar 7.749 de persoane au solicitat statutul de protecție temporară în Ungaria, care le dă dreptul la asistență socială, inclusiv la locuință, dreptul la muncă și acces la educație, așa cum prevede o decizie a UE privind modul în care ar trebui să fie tratați cei care fug de invazia rusă în cadrul blocului comunitar.
Márta Pardavi, copreședinta comitetului Helsinki, a declarat că numărul relativ scăzut de solicitanți a arătat că mulți refugiați sunt doar în trecere prin Ungaria, în timp ce alții au dificultăți în a obține informații despre drepturile lor.
Câte persoane au intrat la graniță nu înseamnă nimic în legătură cu numărul celor care rămân mai mult decât timpul necesar pentru a tranzita Ungaria. În realitate, sunt mult mai puțini refugiați ucraineni care stau în Ungaria.
În încercarea de a obține fonduri suplimentare de la UE, guvernul ungar folosește cel mai impresionant număr pe care îl poate găsi. Cu toate acestea, trebuie să prevadă un număr mult mai mic în realitate, deoarece un număr mare de refugiați ucraineni se deplasează în alte țări.
Este ca și cum ai număra persoanele care intră într-un magazin de haine și apoi i-ai spune proprietarului companiei că acesta este numărul clienților tăi – dar există o mare diferență între numărul celor care intră și cei care cumpără efectiv lucruri. De fapt, obținerea statutului protejat nu este facilitată, trebuie să stai la coadă la biroul de imigrație și nimeni nu l-a primit încă, a declarat Márta Pardavi.
Pardavi a spus că unii dintre cei care se aflau încă în Ungaria stăteau în hoteluri pe cheltuiala lor. Mulți nu au solicitat statutul de protecție UE pentru că nu știau, în timp ce cei care au făcut cereri trebuie să aștepte până la 45 de zile pentru ca procesul să fie finalizat. Între timp, bunăstarea este asigurată de organizații caritabile și ONG-uri, a spus ea.
Viktor Orbán: „Toți cei care fug din Ucraina vor găsi un prieten în statul ungar”
Viktor Orbán a scris Comisiei Europene la 18 martie pentru a solicita finanțare din cadrul mecanismului său de redresare și reziliență pentru a ajuta la gestionarea fluxului de refugiați, pe care la acel moment l-a estimat la 450.000. Nu s-a luat nicio decizie cu privire la cerere.
Vorbind cu The Guardian în biroul său de lângă parlamentul ungar, Kovács a declarat că nu știe câți refugiați se află în țară. „Mulți dintre ei au pașapoarte biometrice, ceea ce înseamnă că au circulație fără vize în Uniunea Europeană”, a spus el. „Putem avea o relație doar cu cei care solicită statutul de refugiat sau azil”.
În plus față de cei care solicitau statutul de persoane protejate, alți 80.000 au solicitat permise de ședere temporară de 30 de zile, a spus el. Rugat să explice diferența dintre aceste cifre și numărul mult mai mare de sosiri, el a spus: „Mulți dintre cei care au venit din Ucraina vin știind că au rude, prieteni, peste tot în Europa și încearcă să petreacă ceva timp cu ei până când se termină războiul.