Diana Şoşoacă, Dumitru Coarnă, Mihai Lasca şi Francisc Tobă au discutat cu ambasadorul Rusiei despre neutralitate şi negocieri de pace la Bucureşti

0
322

Diana Şoşoacă, Dumitru Coarnă (PSD), Mihai Lasca şi Francisc Tobă s-au întâlnit miercuri, 30 martie, cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Parlamentarii români şi-au exprimat deschiderea pentru negocieri de pace în „Casa Poporului” şi o eventuală poziţie de neutralitate a ţării noastre, în contextul războiului din Ucraina. După acest episod, preşedintele PSD a anunţat că va propune excluderea lui Dumitru Coarnă din partid, deoarece acțiunea de la Ambasada Rusiei vine în contradicție cu politica pro europeană și pro NATO a PSD.

Șoșoacă și Lasca

Social-democratul Dumitru Coarnă a declarat joi că a fost surprins de anunţul lui Marcel Ciolacu. „Propunerea dumnealui o respect, dacă aceasta este dorinţa dumnealui sau a partidului. M-a luat prin surprindere şi pe mine acest lucru. Eu nu am nicio problemă dacă PSD doreşte să mă excludă, domnul Ciolacu. Foarte bine. Respect decizia. Chiar m-a luat prin surprindere. O să rămân independent, dacă voi exclus. Nu am niciun proiect, nu am discutat cu nimeni”, a declarat Coarnă.

Întrebat care a fost motivul întâlnirii cu ambasadorul Rusiei, parlamentarul social-democrat a explicat că au dorit să transmită un mesaj de evitare a războiului. „Am folosit diplomaţia şi mesajul nostru era să evităm războiul. Mesajul nostru funcţionează în acelaşi spirit al valorilor euroatlantice”, a punctat deputatul. Parlamentarii care au discutat cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, despre o eventuală neutralitate a României şi negocieri de pace în ţara noastră, în contextul războiului din Ucraina, sunt trei foşti parlamentari AUR şi unul înscris pe listele PSD. Diana Şoşoacă, Mihai Lasca şi Francisc Tobă sunt foşti parlamentari AUR, în prezent independenţi, după ce au fost excluşi din partidul condus de George Simion. În schimb, Dumitru Coarnă face parte din Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare.

Potrivit Mainnews.ro, întâlnirea a avut loc la solicitarea parlamentarilor români, iar aceştia ar fi prezentat prezentat o aşa-zisă „poziţie de neutralitate” a României şi i-ar fi propus ambasadorului Rusiei organizarea unor negocieri de pace la Bucureşti, în „Casa Poporului”. „Am avut o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse, domnul Valeri Kuzmin, pe tema memoriului legat de pacea de la Bucureşti. Am trimis tuturor ambasadelor implicate şi ambasadei SUA. Singurii care ne-au invitat au fost cei de la Ambasada Rusiei. Acolo am discutat poziţia noastră, în sensul neimplicării României în război. Ne-am exprimat deschiderea că, dacă consideră că se poate, să discutăm despre pace la Bucureşti, în Casa Poporului, că avem spaţiu”, a declarat Dumitru Coarnă pentru Mainnews.ro.

Parlamentarul social-democrat a subliniat că România ar trebui să rămână neutră în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, iar sprijinul oferit ucrainenilor să fie doar unul umanitar. „Ca să am o părere trebuie să vorbesc cu toate părţile. Aşteptăm şi invitaţia celor din Ucraina. Am vorbit la telefon şi urmează să ne vedem. Ca idee, eu sunt împotriva războiului, nu aduce nimic bun. Războiul aduce numai moarte, probleme economice, sociale… Noi ne-am exprimat poziţia de neutralitate, că nu ne implicăm militar ne implicăm doar umanitar şi ne-am exprimat disponibilitate pentru negocieri de pace la Bucureşti. Ambasadorul Kuzmin ne-a spus că, deocamdată, negocierile se desfăşoară în Turcia”, a mai afirmat Coarnă, potrivit sursei citate.

Reacţia PSD Purtătorul de cuvând al PSD, Ştefan Radu Oprea, a declarat că acţiunea deputatului Dumitru Coarnă a fost una individuală, iar partidul nu a fost implicat. „Sunt convins că a fost pe persoană fizică. O acţiune individuală care nu a avut din partea PSD, nu cred că a avut cineva din PSD cunoştinţă de intenţiile domnului deputat (Dumitru Coarnă – n.n.), a explicat reprezentantul PSD, potrivit publicaţiei citate. Ulterior, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va propune excluderea lui Dumitru Coarnă din partid. „Voi propune excluderea domnului deputat Dumitru Coarnă din Partidul Social Democrat, în prima şedinţă a conducerii partidului. Acţiunile domnului Coarnă sunt total contrare viziunii PSD despre democraţie, libertate şi drepturile fundamentale. PSD este un partid pro-european, care a avut un rol decisiv în aderarea României la Uniunea Europeană şi NATO şi care condamnă ferm agresiunea armată a Ucrainei de către Federaţia Rusă”, a scris liderul PSD, joi, pe Facebook.

Pacea de la București

Diana Șoșoacă a preluat rolul de lider al „părții române”, elaborând un comunicat de presă privitor la evenimentul în discuție care s-ar numi „Pacea de la București”. În esență, „partea română” spune că ea nu este cu ucrainienii, ci cu rușii. Nu de alta, dar cuvântul „neutralitate” nu poate fi interpretat altfel în condițiile date, când agresiunea gratuită a Rusiei a scandalizat întreaga lume civilizată.

Vi-l prezentăm mai jos.

Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial

Ieri la 11:53  · COMUNICAT DE PRESĂ

Întâlnirea delegației formată din 4 parlamentari și reprezentanții ambasadei Federației Ruse la București pe tema Pacea de la București, Neutralitatea României.

Astăzi, 30.03.2022, orele 11,00, o delegație formată din 4 parlamentari români: Senator Diana Iovanovici-Șoșoacă, Deputat Dumitru Coarnă, Deputat Mihai Lasca și Deputat Francisc Tobă, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Federației Ruse, Domnul Valery Kuzmin, pe tema Memoriului transmis cu privire la Neutralitatea României, Pacea de la București. În acest cadru, partea română, a prezentat poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor, precum și propunerea de începere a tratativelor de pace în cadrul neutru al României, în Casa Poporului, în vederea încheierii Păcii de la București. Partea română a menționat ca demersului celor 4 parlamentari s-au alăturat și ONG-uri și personalități din peste 70 de țări. La rândul său Ambasadorul Federației Ruse și-a exprimat punctul de vedere privind tema expusă, menționând că la acest moment sunt în discuții tratative în Turcia, mulțumind pentru implicarea parlamentarilor români. De asemenea, partea română a conchis asupra neutralității și neimplicării României în conflictul din Ucraina, precum și speranța că acest conflict se va încheia cât mai curând, astfel încât să se evite pierderea de vieți omenești de ambele părți, precum și evitarea extinderii conflictului. Precizăm că întâlnirea a avut loc la solicitarea părții române, adresată prin Memoriul menționat, Memoriu și solicitare de întâlniri care au fost transmise tuturor statelor implicate și vecine statelor beligerante, prima Ambasadă care a acceptat discuții, fiind cea a Federației Ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.