Varianta Omicron anunță, de fapt, sfârșitul pandemiei

0
217

Panica produsă la nivel mondial de apariția variantei Omicron a Covidului nu are niciun fel de justificare și o recunosc chiar autoritățile medicale. Interesant este că noua variantă, care ar avea un înalt grad de contagiozitate, este foarte anemică, fapt care anunță transformarea noului coronavirus într-o banală răceală.

Anunțul medicilor din Africa de Sud despre apariția unei variante supercontagioase, dar extrem de blândă a virusului Covid i-a cam luat prin surprindere pe experții virusologi din spatele guvernelor. Chiar dacă se pune accent pe faptul că ar avea 50 de mutații, noua variantă are o calitate stupefiantă: este aproape inofensivă. Ceea ce înseamnă, chiar și pentru neavizați, că noul coronavirus se pregătește să devină un banal virus al răcelii, intrând în rândul coronavirusurilor obișnuite.

Lamentările mondiale pe tema ineficienței vaccinurilor actuale față de varianta Omicron sunt, fără îndoială, justificate, pentru că, dacă devine predominantă, vaccinarea nu va mai avea niciun sens. Tocmai de aceea și Raed Arafat s-a grăbit să spună că mai este mult timp până când Omicron va intra în circulație pe scară largă și că trebuie să ne vaccinăm în continuare. Păi și atunci cum rămâne cu ultracontagiozitatea noii variante, pe care tot experții spun că nimeni și nimic nu o va putea opri? Așa cum cercetătorii japonezi au descoperit că varianta Delta a acumulat atât de multe mutații încât a ajuns să se autodistrugă, la fel și varianta Omicron a suferit mutații incompatibile cu agresivitatea, punând astfel capăt pandemiei.

Se tratează la domiciliu

Dr. Cristian Socolov, doctor în științe medicale, ne spune că varianta Omicron se tratează foarte ușor prin metode clasice, la domiciliu, cu rezultate excelente. „Pare mult mai slabă această variantă și răspunde la tratament clasic, specific pentru boli virale respiratorii de sezon, deci nu este nevoie nici de vaccin și nici de panică”, susține dr. Cristian Socolov. Potrivit prof.univ. Simona Ruță, șefa disciplinei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, există un răspuns imun celular care este activ și este puțin afectat de toate mutațiile care sunt prezente în variante.

„Deocamdată, cazurile care au fost identificate sunt, în mare parte, cu simptomatologie blândă, și cazurile la persoane nevaccinate, și cazurile la persoane vaccinate. Multe dintre acestea din urmă au fost asimptomatice. Ce este frapant la această variantă Omicron este divergența față de celelalte tulpini pe care le-am văzut până acum. Este o variantă care a făcut un salt genomic extraordinar de mare și așa ceva nu se poate întâmpla dintr-odată”, a declarat prof. univ. Simona Ruță.

Nu dă forme severe

Potrivit Ioanei Stăncel, expert în politici de sănătate publică, nu există motive de panică reală în fața variantei Omicron, deoarece studiile  arată că nu dă forme mai severe.

„Nu trebuie să intrăm în panică, pentru că şi această nouă tulpină dă manifestări clinice comune cu cele care au fost ale tulpinilor anterioare, că tratamentul etiologic care acum este disponibil, cel cu anticorpi monoclonali, cu blocanţii de receptori de interleukină 6 sunt eficienţi pentru acest tip de tulpină, iar celelalte manifestări clinice sunt la fel ca şi la tulpina originală sau tulpinile mutante anterioare, raspund la tratamentele simptomatice sau cele complementare”, a precizat Ioana Stăncel. Totodată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că, în cazul virozelor, cu cât crește transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă. (Claudia Marcu, Național)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.