Zece pentru eternitate – cei care ne-au părăsit în 2021

0
395

Anul 2021 a fost unul mai degrabă negru pentru sportul bihorean. Zece oameni îndrăgiți, nu numai de lumea sportului, au luat calea eternității. Au lăsat ca moștenire decenii de muncă și realizări, menite să ridice nivelul celor ce vor veni din urmă.

VASILE SERE – emblematicul ziarist de sport, senior veritabil al presei de specialitate, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, vineri, 19 martie. Decenii la rând (în fapt 43 de ani) a reliefat cu pricepere, tenacitate și clarviziune evenimentele sportive locale și naționale.

Vasile Sere, semnătură emblematică a cotidianului Crișana

PAVEL POPOVITS – legendarul jucător, căpitan de echipă și antrenor al lui FC Bihor și al UTei, a suferit un atac de cord în dimineața zilei de 7 aprilie, în timp ce-și făcea plimbarea matinală, În ciuda eforturilor depuse de medicii de pe echipajul SMURD, „tăticul” fotbaliștilor orădeni n-a mai putut fi salvat. Avea 72 de ani.

Pavel Popovits

DORU DRĂGAN – fostul mare handbalist orădean, Doru Drăgan, s-a stins din viață la data de 18 mai, pe neașteptate, în timp ce-și efectua probabil obișnuita alergare din fiecare dimineață. Avea 61 de ani și nimic nu anunța ceastă tragedie, Doru fiind un tip care a ajuns pe la doctor doar când mai făcea câte-o entorsă. A fost găsit mort, pe strada Horea din centrul municipiului Oradea.

Doru Drăgan

CONSTANTIN PANĂ – și-a dedicat întreaga viață sportului, pe care l-a slujit cu devotament până în ultimele zile ale vieții sale de 89 de ani. A lucrat la CJEFS respectiv DJST Bihor, JC Liberty, CSU Oradea și AJ Atletism. Un prieten deosebit, nea Costică Pană s-a stins în ziua de 17 august.

ILEANA GYULAI JENEI – era cea mai galonată sportivă care locuia în Oradea. Palmaresul distinsei sportive este impresionant: dublă medaliată olimpică la Ciudad de Mexico 1968 și Munchen 1972, campioană mondială și europeană, de cinci ori câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni și multiplă campioană națională. A plecat spre ceruri în zorii zilei de 25 august, la vârsta de 75 de ani.

Ileana și soțul ei, Emeric Jenei

DRAGOȘ OPREA – nea Pufi, cum îl știa întreaga suflare baschetbalistă din România, a murit în cursul nopții de luni, 27 septembrie, la vârsta de 78 de ani. Antrenor emerit, a scos de-a lungul carierei sportivi care au jucat pentru echipa națională, amintindu-i doar pe Levi Szijarto, Titus Nicoară sau Laci Lazar.

CONSTANTIN BUTIȘCĂ – reputatul publicist bihorean, autor a numeroase volume, monografii și reviste de rebus, o veritabilă enciclopedie a Bihorului, a plecat spre cele veșnice la vârsta de 76 de ani, în ziua de 16 octombrie. A pierdut lupta cu invizibilul adversar, „diabetul”. Ultima mare și impresionantă lucrare „sportivă” a fost Mondialul de la Montevideo la Moscova, o colecție de date și statistici inegalabilă.

Constantin Butișcă

IOAN SĂRAC – pe 9 noiembrie a decedat fostul jucător și antrenor al echipei FC Bihor, coleg în „defensiva de aur” a Bihorului cu Pali Popovits. Rămâne în amintirea tuturor ca un fundaș de mare valoare al echipei orădene din anii ’70 și, așa cum spune colegul său, Ioan Naom: „Ne-a părăsit un om de mare caracter, un camarad cum rar întâlnești într-o viață”. Avea 72 de ani.

ȘTEFAN HARSANY – A fost cel mai tânăr jucător care a evoluat în Liga 1, în istoria fotbalului bihorean (debuta la 15 ani, 4 luni și 22 de zile. S-a grăbit să plece la numai 53 de ani, pierzând meciul cu o boală incurabilă, dar nu fără luptă. Cu cinci zile înainte de deces, survenit pe 20 noiembrie, „Piști” scria de pagina sa de socializare: „Viața e frumoasă așa cum este. Nu-ți trebuie decât sănătate. Restul se rezolvă și se realizează în timp”.

Ștefan Harsany

FLORIN MACARU – fost portar de handbal, dar antrenor de box și fost președinte al secției de box a CS Crișul Oradea s-a grăbit și el să încheie runda, la numai 54 de ani. „S-a luptat cu boala până la ultima picătură de putere, dar a pierdut lupta cruntă fără de putință”, anunța pe 18 decembrie, fiul său Rareș, ex-campion național de box.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.