Ziua Eroilor a fost marcată joi, 25 mai, la Oradea, printr-un ceremonial militar-religios

0
127

Ziua Eroilor a fost marcată joi, 25 mai, la Oradea, printr-un ceremonial militar-religios și depuneri de coroane la monumentele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski”. 

Programul manifestărilor a debutat la ora 9.00 cu Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, săvârșită la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, după care participanţii s-au deplasat la Capela Municipală din Cimitirul „Rulikowski”, unde a avut loc ceremonialul militar. Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Național al României, urmat de un moment de reculegere în semn de cinstire a eroilor neamului.

Evenimentul a continuat cu slujba de pomenire a celor căzuți la datorie.

„Ziua Eroilor este un moment solemn, în care ne oprim să reflectăm asupra moștenirii acestor bravi luptători care au dat totul pentru apărarea patriei. Fie că au fost soldați în timpul marilor conflicte ale secolului XX, participanți la Revoluția din decembrie 1989 sau eroi anonimi care și-au pierdut viața în misiuni de pace sau în lupta împotriva terorismului, ei au demonstrat devotament, curaj și spirit de sacrificiu exemplare. Oferim respectul nostru necondiționat familiilor celor căzuți în luptă și tuturor veteranilor care au servit cu onoare și curaj. Amintirea lor va dăinui mereu în inimile noastre și vor rămâne eroi eterni ai României”, a menţionat, în alocuţiunea sa, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

În cadrul evenimentului a mai luat cuvântul președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Bihor, colonel (rz) ing. Dan Poinar, care a vorbit, printre altele, despre istoria cimitirelor militare: „România a fost printre primele țări semnatare a tratatelor referitoare la crearea cimitirelor militare permanente, în ianuarie 1919 luând ființă, la București, Societatea pentru îngrijirea mormintelor eroilor din război, aflată atunci sub patronajul Ministerului de Război, minister care se va transforma în 1921 în Ministerul Apărării Naționale, și al Patriarhiei Ortodoxe Române. Astăzi, denumirea societății este Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria”.

Au urmat două momente artistice: o interpretare la instrument a piesei „Il silenzio” de către agent Florin Rogojan din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea şi o interpretare a „Baladei” de Ciprian Porumbescu, de către Mierluț Nicolas, elev în clasa a V-a la Liceul de Arte Oradea.

Ceremonia a continuat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, succesiv, la Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial; Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial; Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989; Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial; Monumentul Militarilor Unguri căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.

Festivităţile s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

România sărbătorește Ziua Eroilor în onoarea curajului și sacrificiului suprem al celor care și-au dedicat viața țării. Prin Legea nr. 48/1995 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie comemorată în aceeași zi cu Înălțarea Domnului. Cu prilejul acestei zile, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult s-au tras clopotele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.