10 întrebări cu Lilla Debelka, președinte APP Bihor

0
2832

Anul 2021 a fost un an complicat pentru viața politică românească. Este anul în care s-a ajuns, deși nimeni nu credea că va fi posibil, la o nouă alianță PNL-PSD, cum existase cândva sub denumirea USL. Această criză de oportunități în domeniul politic a dus la apariția unui nou partid politic, construit în jurul personalității lui Liviu Dragnea și condus de Codrin Ștefănescu, doi lideri cu multă experiență politică la nivel înalt. În Bihor li s-a alăturat Lilla Debelka, vizibilă, pe parcursul a doi ani, ca secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Astfel, în doar cinci luni, Alianța Pentru Patrie Bihor s-a dovedit a fi una dintre cele mai active filiale dintre toate partidele locale. Activitatea intensă, cu organizarea de filiale în județ, paralel cu amenajarea unui sediu propriu în Oradea, plus seria de manifestări din lunile decembrie 2021 și ianuarie-februarie 2022, a făcut din APP Bihor una dintre primele organizații la nivel central. Am dorit să aflăm unele detalii și ne-am adresat doamnei Lilla Debelka, președinte al filialei bihorene.

– De ce ați ales APP?

APP este, pentru mine și pentru români, șansa de a face o schimbare adevărată! România are multe lucruri de reparat și multe provocări de înfruntat, dar știu că poporul român este curajos și iubitor de țară și are energii noi de valorificat. Domnul Liviu Dragnea și domnul Codrin Ștefănescu sunt doi patrioți adevărați și sunt convinsă că, sub conducerea lor, APP va putea să ducă țara în direcția bună, așa cum ne dorim… Așadar, convocăm un nou spirit de patriotism, de responsabilitate, alături de un partid fondat pe valorile de încredere în sine, libertate individuală și unitate națională. Acestea sunt valori pe care le împărtășim cu toții! Și, mai presus de toate, vom cere patrioților să se alăture lucrărilor de refacere a României. Avem obligația să le asigurăm copiilor noștri un viitor prosper, deoarece familia și copiii sunt pilonii de bază pentru supraviețuirea României ca națiune! 

– Puțină lume știe că sunteți nu numai un om politic afirmat, ci și o femeie de afaceri de succes, o soție și o mamă implicată. Cum reușiți să împăcați aceste părți ale vieții dvs., obținând rezultate remarcabile în toate domeniile?

-Am considerat mereu că fiecare lucru trebuie făcut la timpul său și că fiecare aspect al vieții are importanța sa! După ce am terminat liceul la profilul matematică-fizică, am dat examen și am intrat la Facultatea de Electrotehnică, secţia Ştiinţa sistemelor şi a calculatoarelor, specializarea automatică şi informatică industrială. Imediat după admiterea la facultate, m-am căsătorit, soțul meu fiind în același domeniu de specializare ca și mine. După ce am obţinut licenţa, am înfiinţat o firmă de consultanţă în afaceri şi management, respectiv o firmă de formare profesională. Întotdeauna mi-a plăcut să am inițiativă, astfel că, după patru ani, am înfiinţat, împreună cu soţul meu, un organism de certificare. Evident, pe tot parcursul activităţii mele, m-am dezvoltat profesional prin diferite cursuri de perfecţionare şi am devenit auditor, în conformitate cu reglementările Asociaţiei Române pentru Calitate şi cu prevederile Schemei armonizate pentru înregistrare/certificare a personalului de calitate ale Organizaţiei Europene pentru Calitate. Am continuat şi cu alte sisteme de management, auditor de mediu, auditor al sistemelor de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, al securităţii informaţiei conform standardelor europene, am parcurs cursuri de siguranţă alimentară. Familia mea a fost întotdeauna baza și stabilitatea mea, dar, după naşterea celui de-al doilea copil, am considerat că pot să-mi dezvolt cariera şi în domeniul politic. Pe baza convingerilor mele, m-am hotărât să intru într-un partid de stânga, unde să pot să ajut cu experienţa mea profesională. Aceasta îmi dăduse posibilitatea să colaborez cu sute de agenţi economici şi să văd problemele reale ale firmelor, ale angajaților lor şi ale proprietarilor acestora. Am simţit că, dacă voi intra într-un partid politic, voi avea ocazia să mă implic activ și pozitiv în cât mai multe zone ale societății noastre. Întrucât eu sunt o perfecţionistă, m-am gândit că este necesară şi o instruire cu privire la acest domeniu şi am parcurs cursurile Institutului diplomatic,     Politică externă şi diplomaţie. Am continuat studiile şi pe plan profesional, de management şi am devenit Evaluator în cadrul Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor. În decursul anilor, am muncit pentru tot ceea ce am înfăptuit la nivel personal și profesional. Sunt o femeie activă și puternică şi am încrederea că, depășind o imagine sau o percepţie superficială, pot fi considerată o persoană capabilă, de care comunitatea românească are nevoie, pentru a contribui la modernizarea şi evoluția sa, atât din punct de vedere politic, cât şi social.

– O întrebare oarecum indiscretă: numele dumneavoastră indică faptul că aveți origini maghiare. Cum ați ajuns să coordonați organizația judeţeană a unui partid politic, care subliniază ideea de patrie și valori românești?

-În primul rând, partidul Alianţa Pentru Patrie luptă pentru toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de etnie şi religie. Cred că toţi putem să fim patrioţi în ţara noastră! În ceea ce priveşte naţionalitatea mea, pot să vă spun că mama mea este româncă în totalitate, numele ei de fată, de care sunt mândră, fiind Brădău. Tatăl meu, născut în Oradea, a fost de naţionalitate maghiară şi sunt la fel de mândră şi de aceste origini ale mele, care m-au întregit ca personalitate, ca om. Consider că la noi, în Bihor, cu greu găsim o familie omogenă sută la sută, din punct de vedere al etniei. Dar, în primul rând, contează ce fel de om ești, pentru ce lupţi şi ce ai reuşit să realizezi în viaţă.

– Cât de utilă v-a fost experiența la nivel central, ca ministru secretar de stat, pentru a pune pe picioare filiala bihoreană a unui partid?

-Mai întâi, aş dori să precizez faptul că, pentru a fi un bun secretar de stat, am avut mare nevoie de experienţa mea profesională. Din păcate, anumite partide politice numesc persoane drept secretari de stat sau în alte funcţii de conducere, fără a ține cont de experienţa cu privire la management. Deci, pentru mine, cele mai relevante aspecte pentru dezvoltarea organizaţiei Alianţa pentru Patrie Bihor au fost atât experienţa mea politică, după ce am coordonat organizaţia Diaspora sau Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni la nivel naţional, cât şi experienţa profesională, prin care am proiectat şi implementat sute de sisteme de management în diferite domenii de activitate. Îmi plac foarte mult provocările, să contruiesc ceva de la zero şi să văd cum se dezvoltă, pentru a atinge standardele pe care mi le-am propus. Într-adevăr, sunt organizată și foarte exigentă cu toţi colegii, dar principiul meu este să colaborăm deschis în tot ceea ce facem. Un lucru de calitate se face prin muncă și disciplină, însă implicarea oamenilor și găsirea unui mediu potrivit pentru exprimarea neîngrădită a propriilor idei este la fel de importantă. Prin asta, consider că toţi vor veni cu mai mare entuziasm alături de APP Bihor.

– Prin ce credeți că se remarcă superioritatea APP Bihor față de alte partide locale?

-Înainte de toate, țin să precizez faptul că Alianța Pentru Patrie se remarcă prin prezența unor conducători remarcabili. Este vorba despre susţinătorul nostru, domnul Liviu Dragnea, un patriot cum nu mai există în ziua de azi, cu o viziune politică foarte clară, militând pentru o Românie autentică și valoroasă şi despre Codrin Ştefănescu, omul care, în scurt timp, a reuşit să înființeze în toată țara organizaţii APP. Acesta este, la rândul său, o persoană loială, cu coloană vertebrală, interesată de soarta oamenilor și implicată în procesul de schimbare reală a țării, pentru o patrie suverană și corectă cu cetățenii săi.

Pot să vă mai spun că APP se detașează prin calitatea oamenilor care se înscriu în partid, prin determinarea lor și prin faptul că mulți au intrat în politică acum pentru prima dată. Mulți simt cu adevărat că, prin coordonarea riguroasă a domnului Dragnea, se poate schimba în bine soarta țării noastre. Să ştiţi că foarte mulţi dintre cei înscriși nu au fost până acum membri în vreun partid politic, dar s-au hotărât pentru un singur motiv: ca să se alăture domnului Dragnea, perceput așa cum merită și nu prin prisma unei imagini artificiale, create de cei care îi stau împotrivă.

–  Filiala este în plin proces de construcție. Din câte știu, ați înființat o seamă de organizații în comunele și orașele din județ. Cum pot să vă contacteze cei care vor să pună umărul?

-Da, aşa este, construim neobosit și ne facem simțită prezența în tot mai multe zone. În plus, cei care sunt interesați să intre în organizația noastră au două posibilităţi: ori se înscriu online, pe pagina web a partidului, www.app-romania.ro, ori ne contactează la numărul de telefon: 0758 364 606.

Cu Caravana APP Bihor în comuna Bulz

Noi îi aşteptăm cu mult entuziasm pe toţi oamenii care doresc să ni se alăture și îi asigurăm că ne punem toată energia și toată implicarea în reconsiderarea noastră ca țară și ca popor. Ca partid, insistăm asupra recunoașterii tradițiilor, obiceiurilor,  principiilor și valorilor, care au stat la baza constituirii patriei noastre, dar și asupra dreptului nostru la o viață mai bună.

– Veți avea candidați proprii peste tot în Bihor sau este posibil să formați unele coaliții locale?

Peste tot în judeţ vom avea candidaţi proprii, întrucât aproape în fiecare localitate avem deja înfiinţate organizaţii.

– Considerați că Bihorul s-ar putea occidentaliza mai rapid decât a făcut-o în 32 de ani?

Consider că pentru cetăţenii României, în general şi pentru cetăţenii Bihorului, în special, nu neapărat occidentalizarea este importantă, ci ridicarea nivelului de trai, sprijinirea producătorilor autohtoni, încurajarea unei producții interne, crearea locurilor de muncă bine plătite, educația în spiritul civic și pentru păstrarea a ceea ce este valoros în cultura românească, dar, mai ales, asigurarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor. E bine, de exemplu, că municipiul Oradea este considerat un oraș occidental, demn de vizitat, dar să nu uităm să normalizăm taxele și impozitele locale, să evităm transformarea atâtor zone în șantiere care îngreunează foarte mult circulația și să eliminăm total abuzurile, precum exproprierea forțată pentru a construi parcări. Totul trebuie făcut în echilibru cu proiectele de realizat și față de toate categoriile sociale cu care avem de-a face!

– Care credeți că este principalul scop pe care politicianul român ar trebui să-l aibă în demersul lui politic?

În primul rând, eu, ca politician, lupt și voi lupta pentru copiii României și pentru soarta familiilor lor. Prin profesia mea, am intrat în contact cu multe domenii de activitate, cum ar fi: protecția mediului, siguranța alimentară, sănătatea și securitatea ocupațională și, nu în ultimul rând, calitatea. Toate aceste aspecte sunt foarte importante pentru mine. Înainte de toate, avem nevoie de următoarea generație! Trebuie să elaborăm programe pentru creșterea natalității, prin sprijinirea familiilor și trebuie să le asigurăm tuturor copiilor accesul la educație. Educația îi scoate din cercul vicios al sărăciei și al vieții dezechilibrate, oferindu-le o altă perspectivă.

Prin Oradea, distribuind pliante de Dragobete

De asemenea, e necesar să ajutăm tinerii să-și găsească drumul potrivit în viață şi să reușească, după studii, să-și întemeieze o familie, pentru a nu pune accentul doar pe carieră. Din păcate, la momentul actual, majoritatea tinerilor se gândesc mai degrabă la o carieră decât la crearea unei familii și, într-adevăr, ei nu au niciun ajutor în acest sens.

În plus, trebuie să sprijinim familiile monoparentale sau familiile care cresc copii bolnavi, respectiv familiile de romi care fac tot posibilul să se alinieze la cerinţele comunităţii românești.

Cred că noi românii, suntem capabili să ne consolidăm pe termen lung. Văd o șansă ca, insistând să punem familiile pe primul loc, să reușim să devenim, din nou, mai puternici, în ciuda condițiilor demografice catastrofale actuale.

Trebuie să creștem salariile, să creştem scutirile fiscale, să avem reduceri de impozite pentru familiile care au mai mulţi copii, iar atunci beneficiile familiale vor fi pe termen lung.

Voi lupta pentru crearea unui sprijin real, cu privire la achiziționarea de bunuri imobiliare, renovarea locuinţelor sau achiziționarea unei maşini de către tinerii căsătoriţi.

– Ce le transmiteți viitorilor alegători?

-Aș dori să le transmit tuturor românilor să nu uite că patria, credința, istoria și cultura noastră populară sunt valori pe care trebuie să le prețuim și să le apărăm, pentru a ne păstra identitatea noastră ca popor. Acestea sunt principiile APP și merită să aibă încredere că acest partid va fi speranța de care au nevoie. Noi, toți cei care simțim românește, trebuie să rămânem uniți și să ne salvăm țara!

– Vă mulțumesc!

Doru Sicoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.