Bancnotele euro vor avea un nou design din 2024

0
219

Banca Centrală Europeană anunță că intenționează să schimbe designul bancnotelor euro. Instituția a transmis că pentru acest plan va colabora cu cetățenii europeni. Potrivit băncii, o decizie finală va fi adoptată în 2024.

Procesul de reproiectare va începe cu crearea unor grupuri de discuții, însărcinate cu adunarea opiniilor oamenilor din zona euro cu privire la posibilele teme pentru viitoarele bancnote euro. Un grup consultativ tematic, cu câte un expert din fiecare țară, din zona euro, va prezenta apoi Consiliului guvernatorilor BCE o listă scurtă de teme noi. Membrii grupului consultativ au fost deja numiți de BCE pe baza propunerilor băncilor centrale naționale din zona euro și provin din diverse domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia. Modelele actuale ale bancnotelor euro se bazează pe tema „vârste și stiluri”, reprezentată de ferestre, uși și poduri.

„Bancnotele euro sunt aici pentru a rămâne. Sunt un simbol tangibil și vizibil că suntem împreună în Europa, în special în vremuri de criză, și există încă o cerere puternică pentru ele”, a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde, adăugând: „După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai identificabile pentru europenii de toate vârstele și mediile”.

În urma propunerilor din partea grupului consultativ, BCE va solicita publicului contribuția sa cu privire la temele preselectate. Va urma un concurs de design pentru noile bancnote. După aceasta, BCE va consulta din nou publicul. Consiliul guvernatorilor va lua decizia finală. După finalizarea procesului de proiectare, Consiliul va autoriza producerea de noi bancnote și va decide asupra datelor de emitere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.