Va fi obligatoriu în România! Măsura intră în vigoare de luni, 20 decembrie

0
172

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar mulți români plecați peste hotare se pregătesc să revină acasă, la familiile lor. Având în vedere apariția noii tulpini a coronavirusului, denumită Omicron, autoritățile din România au decis să ia anumite măsuri în acest sens.

 Va fi obligatoriu în România! Măsura intră în vigoare de luni, 20 decembrie. S-a luat deja decizia

Este obligatoriu pentru toți românii care se întorc în țară! Se aplică de luni, 20 decembrie

În acest context, 18 state din Uniunea Europeană, printre care și România, au decis introducerea unui formular digital de intrare în țară cunoscut și sub numele de PLF. În ceea ce privește țara noastră, acesta va fi necesar din 20 decembrie pentru toate persoane care doresc să intre în România.

Potrivit site-ului oficial al Guvernului, formularul este, de fapt, un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România, acesta fiind necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru, pentru că eficientizează anchetele epidemiologice și măsurile sanitare în sprijinul populației.

Executivul mai spune că pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Informațiile care trebuie notate pe formularul digital

Guvernul informează că informațiile care trebuie notate pe formularul digital sunt următoarele:

  • Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
  • Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
  • Localitatea și adresa de destinație în România;
  • Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
  • Data intrării în România;
  • Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.

De asemenea, Executivul spune că formularul se completează de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale, subliniind că acesta se poate genera electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății.

Ulterior, pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.

Când trebuie completat formularul și cum se va verifica acesta

În ceea ce privește perioada în care trebuie completat formularul, Executivul spune că persoanele care intră în România trebuie să îl completeze individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator.

În cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toți membrii familiei. Pentru minorii care intră pe teritoriul României, obligația de a completa formularul revine părinților, tutorelui sau reprezentatului legal.

De asemenea, Guvernul spune că la verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul, subliniind că nu trebuie tipărit. Amintim că datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice, acesta fiind protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane. STS asigură măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare în țară.

Ce se întâmplă cu cei care nu au adresă de email sau cu cei care vor să intre în țară dar nu au PLF

Persoanele care nu dețin o adresă de e-mail se pot adresa aparținătorilor sau unor persoane apropiate de încredere, pentru a completa formularul cu datele personale, informează Guvernul. De asemenea, persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.