21 ianuarie – Ziua Internațională a Îmbrățișărilor

0
468

Îmbrățișarea – „Cel mai frumos şi mai convingător discurs despre dragoste este îmbrăţişarea” (Dumitru Stăniloae).

Astăzi, în contextul pandemiei de COVID-19, îmbrățișările nu sunt recomandate la întâlnirea cu oamenii dragi, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Astfel, pentru a marca Ziua Internațională a Îmbrățișărilor 2022, oamenii sunt încurajați să transmită acest gest de afecțiune virtual, prin intermediul rețelelor sociale. Facebook a făcut deja acest lucru în mai 2020, când a introdus emoticonul „Care” („Grijă”), un simbol care înfățișează o îmbrățișare strânsă a unei inimi.

Când sărbătorim Ziua Internațională a Îmbrățișărilor – cine a inițiat sărbătoarea

Anual, pe data de 21 ianuarie, celebrăm Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Sărbătoarea mai puțin obișnuită datează din anul 1986 și a fost inițiată de pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan.

Kevin Zaborney

Sărbătoarea a devenit în scurt timp un eveniment popular în foarte multe țări.

De ce a fost aleasă Ziua Internațională a Îmbrățișărilor în ianuarie?

Specialiștii în psihologie susțin că această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că începutul anului reprezintă o perioadă întunecată pentru multe persoane, până când reușesc să se adapteze noilor sarcini zilnice, după vacanța și sărbătorile de iarnă. De asemenea, ziua a fost aleasă special pentru a încuraja oamenii să își arate sentimentele în public, fără reținere.

De ce a fost instaurată această sărbătoare?

Psihologii susțin faptul că îmbrățișările exprimă siguranță, afecțiune și confort sufletesc, iar oamenii au nevoie de o acțiune care să îi facă să exprime aceste sentimente.

Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană susținea faptul că: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”.

În urmă cu un deceniu a fost instaurată și o altă campanie ce are legătură cu îmbrățișările. Un australian a creat campania „Îmbrățișări gratuite”, prin care să ajute oamenii să aibă un trup și o minte sănătoase.

Beneficiile îmbrățișărilor pentru organism

În așteptarea momentului în care ne vom putea îmbrățișa în siguranță, iată ce beneficii aduce organismului acest mic gest de afecțiune: Potrivit unui studiu publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, o îmbrățișare de doar 10 secunde poate acționa ca un bun tonic ce crește nivelul oxytocinei, hormonul răspunzător cu starea de bine. De asemenea, îmbrățișarea scade nivelul cortizolului, hormonul stresului.

O îmbrățișare poate ameliora depresia, poate reduce tensiunea arterială și stresul. O îmbrățișare afectuoasă ne încurajează să gândim pozitiv, ne oferă încredere și speranță și ne face mai veseli și mai încrezători.

Copiii care sunt ținuți în brațe plâng mai puțin și devin mai liniștiți, deoarece se simt în siguranță. Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar, tocmai din acest motiv sunt considerate un medicament natural universal. Îmbrățișarea este contactul uman esențial pentru o dezvoltare sănătoasă socială, psihică și fizică. Îmbrățișările relaxează mușchii și alungă durerile din organism.

Beneficiile îmbrățișărilor pentru organism

Alte beneficii ale îmbrățișărilor: O mai bună calitate a somnului; Reglarea sistemului hormonal; Creșterea respectului de sine; Reglează tensiunea sângelui în vase.

De Ziua Internațională a Îmbrățișărilor 2022, pe 21 ianuarie, trimite o îmbrățișare virtuală celor dragi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.