Răzbunarea sârbească pentru Djokovic: concernul australo-britanic Rio Tinto nu mai poate obține litiu din Serbia

0
316

Serbia alege să răspundă sever în conflictul diplomatic pe care l-a pornit după expulzarea lui Novak Djokovic din Australia. 

Oficialii din țara vecină au criticat dur măsurile luate de guvernul australian în privința sârbului, lider mondial ATP. Acum, conflictul se duce într-o altă direcție, în condițiile în care guvernul sârb ia o măsură economică importantă împotriva unei companii cu acționariat de la Antipozi. 

„La recenta şedinţă de guvern a fost anulată decizia anterioară a guvernului din 13 februarie 2020, cu privire la planul spaţial de implementare a extracţiei, utilizării şi procesării mineralului jadarit. Planul a fost anulat şi nu mai există; toate actele juridice, toate permisele şi deciziile sunt de asemenea anulate. Nu am avut niciodată acorduri cu Rio Tinto. „Am anulat şi documentul privind crearea unui grup de lucru pe proiectul Jadar, aşa că am îndeplinit toate cerinţele protestatarilor de mediu şi am pus capăt activităţii Rio Tinto în Serbia”, a spus premierul.

În decembrie 2021, au fost multe proteste de stradă în Serbia împotriva concernului Rio Tinto. Sârbii ecologiști au cerut anularea licenței oferite de stat pentru compania britano-australiană, licență care ar fi transformat Rio Tinto în al 10-lea producător mondial de litiu, un proiect de 2 miliarde de euro. De altfel, chiar Djokovic s-ar fi exprimat împotriva exploatării de-a lungul timpului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.