Liderul Rusiei tocmai a pus forțele nucleare ale țării sale în alertă „specială”, plângându-se de „declarațiile agresive” asupra Ucrainei ale liderilor NATO. Decizia lui a adus îngrijorare și multă lume se întreabă dacă nu cumva suntem în pericol.
Iar semnalul de alarmă nu este chiar fără sens. Probabil nu mulți se așteptau ca Vladimir Putin să anexeze Crimeea, să înceapă un război în Donbas sau să atace Ucraina. Însă le-a făcut. Astfel, când Putin a ordonat ca arsenalul nuclear „de descurajare” să fie pus în alertă ridicată, totul a părut ca o amenințare că se va folosi de acest armament în război.
Pentru a înțelege mai bine de ce președintele rus gândește în acest fel, am dezbătut această situație cu profesorul de științe politice Cristian Pîrvulescu.
– Ar trebui să ne îngrijorăm din cauza amenințării cu arma nucleară din partea lui Vladimir Putin?
Prof. Cristian Pîrvulescu: Sigur că da. Nu în sensul că aceasta va duce efectiv la folosirea armei nucleare, dar Vladimir Putin a sugerat încă din momentul în care a anunțat atacul împotriva Ucrainei că va răspunde la sancțiunile occidentale așa cum nu s-a mai întâmplat niciodată. A sugerat de atunci că va folosi amenințarea cu arma nucleară. Noi trebuie să înțelegem că Vladimir Putin este o „relicvă” a Războiului Rece și a viziunii KGB-iste despre lume.
Pe de o parte, înțelege rolul pe care armamentul nuclear îl are în procesul de negociere. Este evident că Rusia, dincolo de fanfaronada putinistă, este un stat slab instituțional, cu o armată care nu se dovedește nici pe departe, pe front, a fi atât de puternică pe cât se credea.
Sigur, au arme avansate însă armele respective fără o susținere militară la sol rămân amenințări teoretice. Insuccesul pe front, pentru că războiul fulger nu a reușit, îl face pe Vladimir Putin să folosească toate atuurile pe care crede că le are pentru a presa, pe de o parte occidentul, iar pe de altă parte Ucraina și atunci de aici vine și „activarea” armelor de descurajare.
Pe de altă parte, nu putem vorbi despre Vladimir Putin ca fiind o persoană rațională. Este evident că este o persoană care nu are uzul rațiunii, care trăiește într-o lume aparte, crede că are un destin special, că este cel care restaurează măreția eternă a Rusiei. Persoane de genul acesta sunt foarte periculoase în sensul că nu pot să fie controlate. Inclusiv acțiunea de a ataca Ucraina este cât se poate de irațională.
– Cine l-ar putea opri pe Vladimir Putin? Oligarhii ruși ar avea vreo influență?
Cristian Pîrvulescu: Nu oligarhii și nu anturajul său l-ar putea opri. Este o iluzie. Oligarhii sunt produsul său. Generalii sunt selectați de el. Ei sunt cei care l-au susținut în această acțiune. Cei care nu au fost de acord cu el au fost înlăturați. Deci nu din zona aceasta de proximitate a lui s-ar putea întâmpla ceva. Sunt unii care sugerează că am putea vorbi despre persoane raționale acolo. Credeți? Este ceva rațional în tot ceea ce se întâmplă? Dacă erau oameni raționali ar fi reacționat demult.
Vă dau exemplul acel general colonel aflat în retragere și care era acum trei-patru săptămâni șeful unei organizații de rezerviști care a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin în care îl acuza că pornește un război nejustificat împotriva Ucrainei care va distruge Rusia și-i cerea să demisioneze. El era cu doar câțiva ani mai mare decât Putin. Dar acela era un om rațional și, din câte înțeleg, provenea tot din rândul serviciilor secrete, nu provenea, efectiv, din rândul armatei.
Este un regim personalizat cu un lider uzat
Din nefericire, în cei 23 de ani de dictatură putinistă, selecția personalului s-a făcut numai pe criterii de loialitate. Iar oamenii care-i sunt loiali nu sunt raționali.
Nu se pot despărți de șeful lor. Aici este de fapt toată problema Rusiei, indiferent de ce se va întâmpla în Ucraina. Este un regim personalizat cu un lider uzat. Vedem cu toții acest lucru. Dacă este să comparăm tinerețea lui Volodimir Zelenski cu stilul lui Putin este evident că, din punct de vedere comunicațional, Ucraina este la ani lumină de Rusia. Putin se va prăbuși total. Nu există un succesor al lui. Nu există instituționalizarea puterii. În Rusia nu există decât Putin și atât.
Aici este diferența față de China, spre exemplu. China este un regim totalitar dar la putere se află partidul. Chiar dacă Xi Jinping și-a întărit puterea personală, dacă el dispare partidul rămâne și China poate supraviețui. În Rusia nu este nimic. Boris Elțîn era doar el. Iar Elțîn și familia lui, pentru că nu este clar dacă mai putea raționa când a părăsit puterea, l-au selectat pe Putin ca succesor și i-au permis accesul la putere.
Probabil că Putin voia, în urma acestui război, să îți aleagă succesorul. Unul dintre cei din jurul lui ar fi trebuit să apară ca succesor. La un moment dat se vorbea despre Dimitri Medvedev dar acesta a fost marginalizat.
Din ce în ce mai puține state afișează o relație publică cu Putin
– Speranța este în societatea civilă?
Prof Cristian Pîrvulescu: Deci, Rusia este un regim atât de șubred, atât de personalizat, încât este dificil pentru oricine să acționeze. Cum pot să acționeze? Ce pot să facă? Marja de manevră este foarte mică.
Speranța este în societatea rusă, cât a mai rămas din societatea civilă. Am văzut că, după o presiune de 10 ani, încă sunt oameni cu conștiință acolo care se mobilizează împotriva lui Putin. Și presiunea internațională asupra societății ruse este importantă, dincolo de ceea ce se întâmplă pe front.
Deci, Rusia este un regim atât de șubred, atât de personalizat, încât este dificil pentru oricine să acționeze. Cum pot să acționeze? Ce pot să facă? Marja de manevră este foarte mică.
Speranța este în societatea rusă, cât a mai rămas din societatea civilă. Am văzut că, după o presiune de 10 ani, încă sunt oameni cu conștiință acolo care se mobilizează împotriva lui Putin. Și presiunea internațională asupra societății ruse este importantă, dincolo de ceea ce se întâmplă pe front.
Din ce în ce mai puține state afișează o relație publică cu Putin, pentru că înseamnă, de fapt, asta ar fi interpretată ca susținerea unui criminal. Cu un om care a luat decizii care pun în pericol nu doar Ucraina, nu doar Europa, ci lumea întreagă.
Amenință cu bomba atomică! Ce înseamnă? Un război mondial. Înseamnă sfârșitul umanității!
– Războiul din Ucraina poate aduce sfârșitul lui Vladimir Putin?
Prof. Cristian Pîrvulescu: Dacă războiul va fi un insucces flagrant, nu se va mai putea menține mult timp la putere. Iar dacă la final va reuși militar tot va fi slăbit. Pe plan internațional este izolat. Susținerea față de el scade pe zi ce trece. Este o evidență faptul că nu s-au atins nici obiectivele tactice, nici strategice.
Câtă vreme era vorba de un război fulger, iar în prima zi părea că lucrurile vor avansa rapid, Putin putea să se prezinte ca un învingător. Dar acest război se prelungește deja de cinci zile. Acum aduce mai mult cu un război de poziții. De aceea Putin este tentat să folosească armament din ce In ce mai letal. In consecință sunt civili uciși. Sigur că Rusia acuză Ucraina de uciderea civililor însă este greu de crezut că ucrainenii trag cu rachete în propriile lor blocuri.
Cât de departe ar putea merge Vladimir Putin?
Într-un documentar din 2018, președintele Putin a comentat că „… dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul legal de a răspunde. Da, va fi o catastrofă pentru umanitate și pentru lume. Dar eu sunt cetățean al Rusiei și al acesteia. șeful statului. De ce avem nevoie de o lume fără Rusia în ea?”, scrie BBC.com.
Experții internaționali sunt de acord că Rusia încearcă să răstoarne guvernul ales democratic al Ucrainei. Scopul său este ca Ucraina să fie eliberată de opresiune și „curățată de naziști”. Președintele Zelensky a spus că a fost avertizat „inamicul m-a desemnat drept ținta numărul unu; familia mea este ținta numărul doi”.
În ianuarie, Marea Britanie a acuzat Moscova că complotează pentru a instala o marionetă pro-Moscova care să conducă guvernul Ucrainei – o afirmație respinsă la acea vreme de Rusia ca o prostie. Un raport de informații neconfirmat a sugerat că Rusia intenționează să împartă țara în două.
– Câte arme nucleare are Rusia?
– Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, organizația care ține faimosul „Ceas al Apocalipsei”, nota într-un raport publicat în data de 23 februarie a acestui an că până la momentul respectiv că unele din vehiculele de lansare desfășurate de Rusia la granița cu Ucraina au capabilitate duală, însemnând că ele pot fi folosite pentru a lansa atât focoase convenționale, cât și nucleare, conform PROTV Chișinău.
Aceeași organizație estima că la începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă.
Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.