De ce este bine să porţi haine noi de Paşte, potrivit unei tradiții respectate din cele mai vechi timpuri. Nu de puține ori ați auzit că înainte de Paște, oamenii își cumpără haine noi, pentru a le purta în ziua de sărbătoare. Această tradiție este respectată în mai toate zonele din țară. Pentru cei care nu au aflat încă, iată de unde vine acest obicei.
Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie. Postul Paștelui a început pe 7 martie și durează 40 de zile, până pe 24 aprilie.
Există o superstiție de Paște, pe care creștinii o respectă din cele mai vechi timpuri. Este legată de ținuta pe care oamenii o poartă în zi de sărbătoare.
De ce este bine să porţi haine noi de Paşte
Tradiţia de a purta haine noi de Paşte vine de la faptul că Iisus Hristos a înviat îmbrăcat în haine noi, albe, simbolizând curățirea sufletului și a trupului. Oamenii participă la slujba de Înviere, îmbrăcați în haine noi, iar apoi merg spre case cu lumina sfântă aprinsă, pentru a aduce în gospodării lumină și speranță.
Creștinii trebuie să facă semnul crucii, înainte de a intra în casă. Apoi, aceștia sting lumânarea la tocul de sus al ușii. Lumânarea aprinsă în cadrul Slujbei de Înviere se poate reaprinde atunci când creștinul se roagă, mai ales în vreme de boală sau de primejdie.
În timp ce ne spălăm fața, trebuie să rostim următoarele:
„Să fiu sănătos/sănătoasă și obrazul să-mi fie roșu ca oul. Toți să mă dorească și să mă aștepte, așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paști. Să fiu iubit/iubită ca ouăle în zilele de Paști!”.
Alte tradiții de Paşte pe care credincioșii le respectă
Maramureșenii încep Săptămâna Mare printr-o curățenie generală. În fiecare seară, aceștia se strâng la Biserică pentru a lua parte la Slujbele de dinainte de Paște. Credincioșii din Bucovina se strâng în cerc cu lumânări în mână, în prima zi de Paște, în curtea Bisericii În Muntenia, pasca este cea care aduce elementul de noutate în tradițiile din această zonă.
Când se trece pe sub masă de Paște
În Vinerea Mare se scoate Sfântul Epitaf din Altar și se așază pe o masă mai înaltă ce simbolizează mormântul Mântuitorului. Credincioșii ajung la biserică încă de la primele ore ale dimineții și trebuie să aibă neapărat flori, pentru a le lăsa în biserică. Se spune că acestea sunt oferite lui Isus. Ei sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce ce sunt așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec de trei ori pe sub masă.
Odată cu trecerea pe sub masă, creștinii coboară în mormânt împreună cu Hristos, pentru ca mai apoi să Învie odată cu El. Aceasta este semnificația obiceiului despre care nu foarte lume știe.
În fiecare an, odată cu trecerea pe sub masă, creștinii coboară în mormânt împreună cu Hristos, pentru ca mai apoi să Învie odată cu El.
Există oameni care trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei lui Iisus Hristos. Alții trec pe sub masă de trei ori. Ei fac asta în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a stat în morm