Incendierea miriștilor se sancționează cu până la 100.000 de lei!

0
185

Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care interzice complet arderea vegetației uscate, după ce, în ultimele luni, în mai multe zone din țară, focurile au scăpat de sub control, punând în pericol case și chiar vieți omenești.

Incendierea vegetației a devenit STRICT INTERZISĂ. Amenzile ajung până la 100.000 de lei!

Dacă înainte miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă puteau fi incendiate cu acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, noua lege înlătură această posibilitate, astfel incendierea acestor tipuri de vegetație devine strict interzisă, scrie Ecoteca.

Amenzi până la 100.000 de lei

Astfel, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase devin contravenții și se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

În același timp rămâne în vigoare Art. 98. – (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală: a) arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice. 

De asemenea, persoanele care incendiază terenurile în mod intenționat vor pierde subvențiile agricole. Fermierii care ard miriştile, resturile vegetale şi vegetaţia pajiştilor permanente riscă să fie excluşi de la plată pe mai multe scheme de sprijin în cursul anului calendaristic în care s-a constatat infracţiunea, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.